‘Hannekelief’, over liegen om te overleven

Foto: André v.d. Linden

Het grootste deel van haar leven heeft ze er over gezwegen, maar haar verhaal mag verteld worden. Want nog steeds zijn er kinderen in de wereld die vluchten voor hun leven en moeten liegen om te overleven. In het boek ‘Hannekelief’ vertelt André van der Linden het waargebeurde verhaal van het Joodse meisje Hanneke Lankhout.

Hanneke uit Den Haag kwam in het Brabantse Eerde terecht bij Jan en Joske Jansen, die vertelden dat Hanneke een achternichtje was. Haar ouders waren zogenaamd bij het bombardement van Rotterdam omgekomen en Hannekes zwarte haar kwam omdat ze in Surabaja, in Nederlands Indië geboren was.

Market Garden

Toen op 17 september 1944 Amerikaanse parachutisten bij Eerde landden, dacht Hanneke dat ze veilig was. Maar de Duitsers gaven niet op. Samen met tante Joske en baby Regientje vluchtte Hanneke voor de strijd om de Veghelse brug. Joske op de fiets, Hanneke achterstevoren op de bagagedrager de kinderwagen meezeulend om alsnog midden in de frontlinie te belanden. ‘Ken je de film ‘Een brug te ver? Daar zat ik middenin’, zou Hanneke later zeggen.

‘Corridor naar het Verleden’

André van der Linden uit Mariaheide schreef Hannekelief vanuit het perspectief van het 8-jarige meisje Hanneke.  De herinneringen van Hanneke vulde hij aan met die van ooggetuigen en ook kon hij dankbaar putten uit het grote onderzoek dat de Udense historicus Dr. Frans Govers deed voor zijn publicatie ‘Corridor naar het Verleden’ uit 1983.  De mensen die Hanneke in de oorlog hielpen overleven, heeft Frans uitgebreid geïnterviewd en zijn onderzoek vormde dan ook de historische basis voor Hannekelief.

Angst

Hanneke Gelderblom-Lankhout hoopt dat veel kinderen kennismaken met Hannekelief en wat het betekent om te moeten vluchten voor je leven:  “Ik was ontzettend bang. Het gevoel van veiligheid, wat normaal is voor een kind, dat was ik kwijt. Weten dat je een moeder, vader en een broertje hebt, waar je niet over praten mag. Je leert op school het woord onderduiken, maar wat dat betekent  leer je niet uit een geschiedenisboek. Dát laat dit boek wel zien.

‘Hannekelief’ kost 12,50 euro en is vanaf heden verkrijgbaar bij boekhandel Schellen in Veghel, boekhandel Maashorst in Uden, Bakkerij Van Dam in Eerde en via de website www.hannekelief.nl. Daar is ook meer informatie te vinden. In september is in Veghel de expositie ‘De onderduikkinderen van Tante Zus´ te zien en daar vindt dan ook de presentatie van Hannekelief plaats.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden