Kunst en ambacht bij de Keldonkse molen

Foto: Jan van de Vossenberg

De Nationale Molendag staat weer voor de deur. Honderden molens in Nederland zullen op zaterdag 11 en of zondag 12 mei hun wieken laten draaien. De molenaars en vrijwilligers laten het publiek dan graag zien hoe de molen werkt en wat er allemaal bij komt kijken om de molen draaiende te houden. Korenmolen De Hoop in Keldonk is op zowel 11 als 12 mei geopend. Het molenterrein is feestelijk aangekleed met onder nadere een luchtkussen en een pannenkoekenkraam. Op zondag 12 mei zijn naast de molenaars ook vijf kunstenaars aanwezig. Zij exposeren hun schilderijen en sculpturen.

Tijdens Nationale Molendag laten niet alleen de Keldonkse molenaars zien wat het molenaarsambacht inhoudt. Ook vijf beeldend kunstenaars zijn aanwezig op het molenterrein. De ambachten van een molenaar, schilder en beeldhouwer hebben misschien wel meer overeenkomsten dan zo op het eerste oog lijkt. Het zijn drie eeuwenoude ambachten die hun geschiedenis hebben overleefd.

Fascinerend om naar te kijken

De functie van de hiervoor genoemde ambachten inmiddels wel volledig gewijzigd. De nadruk ligt nu vooral op recreatie en ontspanning. Voor het maken van een selfie hoef je immers tegenwoordig echt niet meer dagen te poseren voor een schilder of beeldhouwer en het malen van graan gaat tegenwoordig in moderne fabrieken zonder dat er windkracht aan te pas komt. Toch geldt voor zowel het ambacht van molenaar, schilder en beeldhouwer dat het fascinerend is en blijft om naar te kijken. Kijken naar de techniek die schuil gaat achter het ontstaan van het product of de creatie en genieten van het uiteindelijke resultaat.

Een weekend met een afwisselend programma

Het molenaarsteam laat zowel zaterdag 11 mei als zondag 12 mei bezoekers graag kennismaken met het ambacht van molenaar. Exclusief op zondag 12 mei exposeren in de molenromp Christien van de Akker, Hetty van Gerwe, Ine van Moorsel en Helmie Segboer hun aquarellen en acryl- en olieverfschilderijen. Hennie van den Hurk exposeert op die dag zijn keramische sculpturen.

Korenmolen De Hoop in Keldonk is op 11 en 12 mei geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden