Fotoboek over herbouw en restauratie Keldonkse molen

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Met de presentatie van een fotoboek over de herbouw en restauratie van korenmolen De Hoop werd dit jaar in Keldonk het startsein gegeven voor Nationale Molendag 2019. Aan burgemeester Kees van Rooij vrijdagavond 10 mei de eer om het eerste exemplaar van het boek te overhandigen aan twee bouwvrijwilligers van het eerste uur; Jan van Wanrooij en Harrie van den Biggelaar.

Presentatie-Fotoboek-Korenmolen-De-Hoop Presentatie-Fotoboek-Korenmolen-De-Hoop

“Tijdens de bouwwerkzaamheden zijn in de afgelopen jaren duizenden en duizenden foto’s gemaakt. Het was nog een behoorlijke klus daaruit zo’n 400 foto’s te selecteren die samen het verhaal over de herbouw en restauratie vertellen”, zo schetst Jan van de Vossenberg, voorzitter van stichting korenmolen De Hoop Keldonk.

In twee bouwfasen van telkens twee jaar werd de Keldonkse molen door meer dan 70 vrijwilligers herbouwd en gerestaureerd. In de periode 2011 – 2012 lag met de bouw van de nieuwe ontmoetingsruimte en het herstel van de oude stenen molenromp de nadruk vooral op het metselwerk. Vanaf 2016 werd er zowat elke dag gewerkt aan de bouw van het houten achtkant. Met het aanbrengen van de zolders, trappen en het authentieke maalmechaniek met de oude molenkap werd ook het timmerwerk aan de molen eind 2017 voltooid.

Er is bewust gekozen voor een fotoboek. “Er zijn zeer zeker prachtige verhalen en anekdotes te vertellen over de mooie momenten die de vrijwilligers samen hebben beleefd. Toch wilden wij vooral ook een boek maken waarin het vele werk dat belangeloos is verricht goed voor het voetlicht komt en daarbij voor de toekomst bewaard blijft. Goed bekeken vertelt een foto vaak meer dan duizend woorden”, zo schrijft de redactie in haar voorwoord.

Het boek is te koop tijdens Nationale Molendag. Vanaf zaterdag 11 mei is het boek ook te koop bij Boekhandel Schellen in Veghel.

De molen in Keldonk is op zaterdag 11 mei en zondag 12 mei geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Korenmolen De Hoop Keldonk

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden