Column: Er moet ook voor hen winst te behalen zijn

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Er moet ook voor hen winst te behalen zijn

Veel ouders tobben met kinderen die alsmaar niet doen wat ouders willen. Is dat onwil?

Is dat “vergeten”? Of ligt het aan de manier waarop de ouders hun vragen (eisen?) stellen?

Gemopper

Veel ouders lopen te mopperen over wat zij niét willen. Gemopper is nooit motiverend. Je wordt er chagrijnig van, de sfeer in het algemeen verslechtert en mensen sluiten zich af. Men wil het niet horen en luistert dus niet.

Waarom mopperen ouders?

Vaak zijn deze ouders ook opgevoed door mopperaars. Zij weten niet beter. Zij hebben geleerd dat opvoeden hetzelfde is als commentaar geven op datgene wat niet goed is. Vaak zeggen deze mensen ook niks als het wél goed is. Men herinnert zich dat niet altijd even goed.

Veel gehoorde klacht

Ik refereer altijd aan datgene wat men vaak over hun baas zegt: Als ik iets goed doe hoor ik niks, maar als ik iets fout doe krijg ik wel commentaar…. Precies datgene doet men vaak automatisch ook bij de eigen kinderen. Tegen kleintjes zijn we nog wel vriendelijk, maar grotere kinderen krijgen commentaar.

Ombuigen

Veel gemopper leidt vaak tot een negatieve sfeer en als die er eenmaal is, is dat lastig te doorbreken. Het wordt van kwaad tot erger. Maar mag je dan nooit eens mopperen of boos worden? Natuurlijk wel, maar het gemopper moet uitzonderlijk zijn en liefst ook perspectief bieden op iets positiefs. Er moet ook voor de kids winst te behalen zijn. Toch is het heel goed mogelijk om zo’n negatieve sfeer om te buigen naar een positieve sfeer. Voorwaarden daarvoor zijn:

–        de wil om eruit te komen

–        de moed om niet op te geven

–        een frisse blik

–        erkennen dat je ook zelf fouten maakt

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen