Adriaan van der Linden duikt met nieuw boek in verleden Meierijstad

Foto: Adriaan van der Linden

Of vroeger alles beter was, daar moet hij over nadenken, maar het was wél anders. Adriaan van der Linden (85) uit Veghel schreef er al eerder een boek over en nu komt er het vervolg: ‘Weet je nog méér van vroeger?’  Een boek met weer een bonte verzameling over het Veghel van vroeger met ook enkele uitstapjes naar de andere dorpen van Meierijstad.

Het eerste boek ‘Weet je nog van vroeger?’ was in 2013 een groot succes. Heel veel Veghelaren genoten van de foto’s en feitjes over Veghel die Adriaan verzameld had. “Maar er zijn ook veel mensen gekomen die zeiden: ‘Dat had er eigenlijk ook in gemoeten’. Dat heb ik allemaal verzameld en er een vervolg gemaakt: ‘Weet je nog méér van vroeger?'”

Van alles

Wat er in het boek staat? “Eigenlijk van alles”, lacht Adriaan. “Een boerderij die afgebroken is, de doodsgraver die we in Veghel hadden en ik ga naar De Leest, want daar is nog maar weinig over geschreven. Verder woont er hier in de Hertoghof een vrouw van bijna 100 en zij vertelt mooi over het koffie zetten van vroeger. Het gaat over de leerlooier en over de kleermaker Smulders die als laatste van zijn vak was overgebleven. Ik ben ook een beetje een molengek en dat ze die molen in Keldonk hebben opgeknapt, dat vind ik bijvoorbeeld prachtig”.

Nostalgie

Zijn boek lijkt een beetje heimwee naar vroeger, maar of het toen beter was, dat weet Adriaan nog steeds niet.  “Maar het was wel gemoedelijker. Als er iets was, dan ging je naar de buren, maar nu is het allemaal wat zakelijker geworden. Door de ruilverkaveling zijn er grote boerderijen gekomen en al die hagen en bomen zijn verdwenen. De hazen en konijnen hebben geen schuilplaatsen meer. De ruilverkaveling heeft daar geen goed aan gedaan, maar tegenwoordig moet je ook minstens 100 koeien of duizenden varkens hebben. Vroeger was iemand met tien koeien al een grote boer.” Hij lacht. “Ja, ik vond het vroeger toch wel gezelliger.”

Adriaan van der Linden presenteert ‘Weet je nog méér van vroeger?’  op tweede pinksterdag maandag 10 juni om 14.30 uur in De Hertoghof aan de Burgemeester de Kuyperlaan 6 in Veghel. De koffie staat al om 14.00 uur klaar. Daarna is het boek voor 14,95 euro te koop bij Boekhandel Schellen in Veghel, D’n Brak in Mariaheide en in de Eerdse Molen.  

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen