Sint Barbaragilde brengt zilvervloot naar Veghel

Foto: Sint Barbaragilde

Iedereen kent het overwinningslied van Piet Hein over de zilvervloot wel. De kapitein van de West-Indische Compagnie bracht in 1628 de Spaanse staatskas een zware slag toe door bij een zeeslag de zilvervloot te veroveren.

Zondag bracht het Veghelse gilde ook een zilvervloot terug naar Veghel. Er moest ook een harde maar sportieve strijd voor worden geleverd. Dit gebeurde op de jaarlijkse kringdag van De Hoge Schuts. Een jaarlijkse wedstrijddag van 13 gilden uit de regio waar gestreden wordt om prijzen bij het tamboeren, vendelen, bazuinblazen, standaardrijden, jeu-de-boules, geweerschieten en kruisboogschieten. Dit jaar werd deze dag georganiseerd door het gilde uit Geffen.

5 prijzen voor het Sint Barbaragilde

Vooral in de laatste categorie deed het Sint Barbaragilde met een grote groep schutters mee en wist er maar liefst vier prijzen in de vorm van een zilveren schild te bemachtigingen. Zeker gezien de forse wind was het heel lastig om de kruisboog stil op de schouder te houden en een rond plaatje van 7 cm van een 12 meter hoge paal te schieten.

In de hoogste klasse moest de Veghelse Erwin Oonk uiteindelijk afkampen met een gildezuster uit Rosmalen. Omdat ze allebei 14 van de 15 schoten raak hadden moest er een doorbraak geforceerd worden.
Dit gebeurt dan met het schieten met een hand zodat het nog moeilijker wordt om de boog doodstil te houden. Het was een bloedstollende strijd, te vergelijken met penalties bij een voetbalfinale. Uiteindelijk bleek de Veghelse schutter het meest koelbloedig en mocht zich dagkampioen noemen nadat de Rosmalense het 6e schot miste.

Uitslagen

1e prijs kruisboog personeel Erwin Oonk
1e prijs kruisboog jeugd Moreno Geurden
1e prijs kruisboog 60+ Jan Hazelberg
2e prijs kruisboog viertal Erwin Oonk, Jan Hazelberg, Gertjan Centen, Jos Geurden
2e prijs jeu-de-boules voor Ruud Vermeulen, Henn Knuvers, Ben Hofhuis en Paul Wonders

Mei-maand viering in de Sint-Jan

De dag was ’s morgens al vroeg begonnen omdat de gildebroeders traditiegetrouw, al vele tientallen jaren, een van de mei-maand vieringen begeleid. De vieringen die in de mei-maand in het teken staan van Maria zijn altijd bijzonder sfeervol. En de Sint-Jans kathedraal zit dan stampvol, menig pastoor kijkt daar misschien toch met enige afgunst naar en zou dat wekelijks in zijn eigen parochie ook wel willen zien.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden