Column: Voor het eerst samen op vakantie met je Samengesteld Gezin

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Voor het eerst samen op vakantie met je Samengesteld Gezin

Eindelijk vakantie

Vakantie is een heerlijke periode om tot rust te komen en nieuwe energie op te doen. Natuurlijk verheugt iedereen zich daarop. Toch kan het een zware beproeving zijn. Tevoren goede plannen maken is wel een must.

Verschillen

Allereerst moet je rekening houden met de kinderen. Gaan ze allemaal mee? Hebben jullie allebei eigen kinderen? Hoe zit het met de leeftijden? Lopen de interesses uiteen? Zijn het moeilijke eters? Kunnen ze goed opschieten met elkaar? Zijn het kinderen die het liefst achter de laptop zitten, of zijn ze sportief.? Je kunt het beste ook tijd inruimen om af en toe ieder met de eigen kinderen iets te ondernemen, dan krijgt iedereen weer even lucht.

Uitdagingen

Wat zijn veel voorkomende problemen op vakanties:

  • lange autoritten, zeurende kinderen
  • kinderen die totaal verschillende interesses hebben
  • het gedrag van de kinderen van je partner valt tegen (niet meehelpen met afwassen, niet tegen de warmte kunnen, slecht slapen)
  • geen/slechte voorbereiding op deze dingen
  • tekort aan verdraagzaamheid (wat ook veel moeilijker is want je zit elkaar op de lip)

Partner zonder kids

Als een van beiden voorheen nog geen kinderen had dan komt er nog wat bij, er is vaak onbegrip van de partner zonder kinderen voor wat kinderen allemaal nodig hebben. Zo ontstaat er vaak ruzie over:

  • het feit dat steeds rekening gehouden moet worden met de kinderen
  • je niet lekker allerlei culturele uitstapjes kunt doen (spanningsboog kinderen)
  • je kan niet laat uitgaan en naar de bar
  • steeds die verantwoordelijkheid
  • weinig privacy

Ongezellig

Ik weet dat veel mensen het een ongezellig idee vinden. Maar soms kan het beter zijn om bv. ieder met de eigen kinderen op vakantie te gaan, en een lang weekend met z’n tweetjes.

Evt. kun je dan ook nog een midweek met alle kinderen gaan, als dit financieel mogelijk is. Want dan heeft iedereen wel echt (even) vakantie gehad.

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen