Column: Hoe kun je dát nou zeggen?!

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Hoe kun je dát nou zeggen?!

Mirjam was dol op kinderen hoewel ze er zelf nog geen had. Ze had wel stiefkinderen en die waren (meestal) voor Mirjam wel een bonus maar er werd wel veel van haar gevraagd. De natuurlijke moeder leefde zodanig dat zij niet voor haar kinderen kon zorgen en zij had daar ook geen behoefte aan.

Uitspraken natuurlijke moeder

Regelmatig verzuchtte de natuurlijke moeder: “als ik het tevoren had geweten zou ik geen kinderen hebben genomen….” Voor Mirjam was dat nauwelijks aan te horen. Zij was al jaren bezig om zwanger te raken en dat lukte alsmaar niet. Maar bovendien was zíj degene die taarten bakte, met kinderen naar de tandarts ging, schoolafspraken regelde etc. Mirjam kon het niet verdragen als de natuurlijke moeder dit soort uitspraken deed en dacht vaak: hoe kun je dát nou zeggen?!

De rol van de vader

Vader had een baan die veel onregelmatigheid gaf. Hij werkte vaak tot 3 uur ’s nachts en sliep dan uit tot 11 uur, een tijdstip waardoor hij moeilijk beschikbaar kon zijn voor de kinderen. Hij was succesvol in zijn werk, deed het met plezier, maar hij moest wel veel aan zijn vriendin overlaten, als het om de kinderen ging.

De relatie kinderen/stiefmoeder

De kinderen konden prima met Mirjam overweg, deden ook meestal wat zij van hen vroeg, en voelden zich ook veilig genoeg om af en toe opstandig te kunnen zijn. Zij hadden wel regelmatig contact met hun moeder, maar beseften dat het beter was dat Mirjam en papa voor hen zorgden.

Papa was wel veel met de kinderen bezig ’s middags, want dan was hij vaak thuis. Hij was dol op hen en bracht hen overal naartoe, regelde clubjes etc. Ook bij de kinderfeestjes was hij altijd paraat.

Toch kwam er nog veel op de schouders van Mirjam terecht.

Waardering

Hij vond dat logisch en was haar heus wel dankbaar, maar zei daar nooit zoveel over…. Het kon tenslotte niet anders. Het deed Miriam soms pijn, hoewel ze ook wel begreep dat hij haar waardeerde. En ze hadden het verder heel leuk met elkaar. Maar haar kinderwens werd nijpender en die biologische klok tikte maar door…..

En dan kwamen de kinderen de slaapkamer in gestoven als ze op zondagmorgen lekker uitsliepen en er mogelijkheden waren om te vrijen…. Mirjam was blij met haar stiefkinderen, maar op dat moment was dat toch echt eventjes wat minder…..

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden