Column: Hoe een tekort aan assertiviteit je relaties in je stiefgezin kan beïnvloeden

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Hoe een tekort aan assertiviteit je relaties in je stiefgezin kan beïnvloeden

MIchel, een aimabele man van 57 jaar heeft een nieuwe relatie na zijn scheiding. Er waren tijdens zijn huwelijk escapades van zijn vrouw, waarbij ze steeds op hangende pootjes terug kwam. Natuurlijk deed het hem pijn, maar hij zei er weinig over. Tot hij de stap zette om te scheiden. Mevrouw had weer een vriend, waar Michel niet van op de hoogte werd gesteld. Hij was zo goed om haar te helpen met het opknappen van het huis. Als hij geweten had dat ze een vriend had, had hij dat niet gedaan. (Mogelijk had ze dat ook daarom verzwegen?)

Weinig communicatie

Inmiddels stonden alle 3 zijn kinderen op eigen benen en één zoon had al een kindje. Ik vroeg aan Michel hoe zijn kinderen hem zagen. Dat wist hij eigenlijk niet. Zijn vriendin zei: “hij vraagt nooit wat aan ze, hij is bang iets verkeerds te zeggen”.

Inderdaad was Michel erg zwijgzaam, koos hij zijn woorden uiterst voorzichtig en slikte hij veel in, precies zoals hij bij zijn ex-vrouw veel ingeslikt had. Zijn vriendin had ook al volwassen kinderen die op eigen benen stonden.

De ex-schoonfamilie

De familie van zijn ex-vrouw had hem altijd graag gemogen. Hij werd nog regelmatig uitgenodigd voor feestjes. Zijn vriendin ging dan ook mee, hoewel zijn ex-vrouw dan duidelijk liet merken dat deze er “eigenlijk” niet bij hoorde. Dat was pijnlijk. Toen zijn ex-schoonmoeder overleed kreeg hij eveneens een uitnodiging, maar zijn vriendin werd nadrukkelijk NIET uitgenodigd….. Hij vond het vreemd, maar ging alleen.

Niet erg… of toch wel?

Zijn vriendin zei dat het niet erg was, maar ergens stak het haar toch. Dus tijdens een ruzie kon ze het toch niet laten er iets over te zeggen. Michel probeerde de boel te sussen. De moeder van Michel’s kinderen (zijn ex dus) had inmiddels al veel langer een vriend dan Michel een nieuwe relatie had.

Michel had inmiddels gehoord dat zijn ex-vrouw had geprobeerd te verhinderen dat hij zelfs aanwezig zou zijn bij de begrafenis van zijn ex-schoonmoeder, maar de familie wilde daar niet van weten. Daarop had zij geëist dat de vriendin niet werd uitgenodigd. Voor de lieve vrede had de familie daar (niet erg assertief) mee ingestemd.

Assertiviteit en communicatie

Het ging hier eigenlijk om mensen die bijna allemaal last hadden van een gebrek aan assertiviteit of in elk geval weinig communiceerden. Michel heb ik wat tips gegeven hoe hij de communicatie met zijn kinderen kan aanwakkeren. Uiteraard heb ik hier nog wel meer aan te sleutelen (als ze dat willen, natuurlijk).

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

'

Reacties

article
23661
Column: Hoe een tekort aan assertiviteit je relaties in je stiefgezin kan beïnvloeden
Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een
https://meierijstad.nieuws.nl/2019/08/02/column-hoe-een-tekort-aan-assertiviteit-je-relaties-in-je-stiefgezin-kan-beinvloeden/
2019-08-02T12:09:22+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/421/2018/12/08100415/Nellie-Timmermans-960x540.png
Column, Nellie Timmermans
Nieuws