Klussenmannen ONS-Welzijn zoeken collega’s

Foto: ONS Welzijn

Voor ouderen en mensen met een beperking in de regio Boekel-Uden-Veghel- Heeswijk-Dinther-Loosbroek verricht de Klussendienst van ONS welzijn kleine reparaties in en rond het huis. Het gaat om klussen die te klein zijn om er een bedrijf voor te vragen. Voor die Klussendienst is ONS welzijn op zoek naar vrijwilligers die goed kunnen klussen en een vrijwilliger die goed kan plannen. Vrouwen en mannen die het leuk vinden om dit werk te doen, kunnen zich aanmelden bij ONS welzijn. Dat kan telefonisch op telefoonnummer 088 374 25 25 en via e-mail: [email protected].

Geen klus te klein

De Klussendienst kan ingeschakeld worden voor klussen, die in maximaal 2 uur te doen zijn. Hij is er voor de klusjes die ouderen zelf niet of niet gemakkelijk kunnen doen, maar waarvoor ze geen dure vakman laten komen. Het werk van de klusjesmannen is zeer gevarieerd. In juni en juli deed de Klussendienst 36 klusjes, waarvan 8 met lekkende kranen te maken hadden, 7 met gordijnen en 7 met lampen. Verder zijn er kasten in elkaar gezet, een voordeur geschilderd, verschillende plankjes en beugels opgehangen, een dakgoot en regenafvoer schoongemaakt en een gasfornuis en een koelkastdeur gerepareerd.

De reacties van de mensen waar Klussendienst komt, zijn hartverwarmend. Dat contact met de mensen vinden de klussenmannen dan ook de leukste kant van dit vrijwilligerswerk. Voor ondersteuning bij problemen kunnen de vrijwillige klussers altijd terugvallen op beroepskrachten van ONS welzijn. Voor hun werk kunnen de vrijwilligers gebruik maken van de klussenauto en het gereedschap van ONS welzijn.

Tuinen

Speciaal tuinmannen en –vrouwen zijn welkom bij de Klussendienst. De afgelopen maanden zijn er zeker 10 mensen teleurgesteld, omdat er te weinig vrijwilligers zijn, die het leuk vinden om bij anderen de tuin toonbaar te houden. Dat hoeven geen volleerde hoveniers te zijn, maar mannen en vrouwen die het leuk vinden om in overleg met de eigenaar een tuintje een goede beurt te geven. Vaak kunnen de mensen zelf het kleine werk nog wel doen, maar die grote beurt gaat niet meer. Deze vrijwilligers werken in principe met het gereedschap van de eigenaren en hoeven het tuinafval niet af te voeren.

Planner

De meeste aanvragen voor klussen komen telefonisch en via de mail binnen bij de vrijwilliger die de planning van de klussen verzorgd. Twee ochtenden per week is de planner nu bezig de aanvragers te bellen om een afspraak te maken en die in een computerprogramma in te voeren. Dat programma levert een werkbon voor de klussenmannen. ONS welzijn is op zoek naar een tweede vrijwilliger voor de planning, zodat de werkzaamheden door twee personen gedaan kunnen worden. Daardoor valt de Klussendienst niet stil in geval van ziekte of vakantie.

De planner hoeft zelf niet te kunnen klussen. Maar het is wel noodzakelijk dat hij of zij aan de telefoon kan beoordelen wat er precies gedaan moet worden, of de nodige materialenaanwezig zijn, of een klus door de Klussendienst gedaan kan worden en of één klussenman dat kan doen. Goed kunnen luisteren en geduld hebben, zijn twee belangrijke eigenschappen voor een planner. Hij of zij moet ook goed met ouderen om kunnen gaan.

Overeenkomst

De werkelijke onkosten die de vrijwilligers maken, worden vergoed op declaratiebasis. Van de klussenmannen en –vrouwen wordt een VOG, een Verklaring Omtrent het Gedrag gevraagd, die ze overigens pas hoeven aan te vragen als zij na een inwerkperiode besluiten om zich definitief aan te melden. Dan wordt hen ook gevraagd een vrijwilligersovereenkomst te ondertekenen. Zoals voor al haar vrijwilligers heeft ONS welzijn ook voor de vrijwillige klussers een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. En een keer per jaar is er een gezellig uitstapje.

ONS-WELZIJN-Klussenman-007

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen