Oorlogstuig in PieterBrueghelHuis Veghel

Foto: Linda van Doorn | PR Bluv

Theatergroep BLUV speelt, onder leiding van de Bossche regisseur Harold Schraven, in het Brabantse bevrijdingsjaar de muzikale theatervoorstelling Oorlogstuig. Het stuk verhaalt over Roosje Glaser, die als Joodse danslerares de Tweede Wereldoorlog overleefde. Onder het motto ‘Dansen met de vijand’ reist TG BLUV terug in de tijd. Op vrijdag 13 en zaterdag 14 september speelt Oorlogstuig in het PieterBrueghelHuis in Veghel.

De geëmancipeerde Roosje Glaser (gespeeld door Sanne Maas) boekt in de tijd van de Tweede Wereldoorlog succes als danslerares. Ze heeft verschillende dansscholen in Brabant, tot haar man Leo haar verraadt. Ze komt terecht in verschillende concentratiekampen, waar ze probeert te overleven door onder andere dansles te geven aan de officieren.
Oorlogstuig is een verhaal over liefde, klein geluk, moed en overleven in tijden van oorlog. Hoe Roosje de oorlog doorstond en zich in tijden van diepe ellende toch mens kon blijven voelen. Maas:
“De situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog moet zo extreem en bizar zijn geweest, dat het bijna onmogelijk is om te beseffen wat er is gebeurd. Ik denk dat ik ver zou gaan om te overleven, maar ik weet het niet omdat ik nog nooit in zo’n situatie terecht ben gekomen. In oorlogstijd lijkt elke keuze die je maakt consequenties te hebben: het is vaak kiezen tussen leven en dood. De keuzes die Roosje maakt om te blijven verbinden en de ellende even te vergeten door middel van zang en dans, vind ik heel bijzonder en krachtig.”
Het PieterBrueghelHuis in Veghel was voor de groep een logische keuze. Het huis is een ontmoetingsplek voor jong en oud en hecht veel waarde aan het samen herdenken van de oorlog. Het brengen van een stuk als Oorlogstuig draagt daar aan bij.

Actueel onderwerp

Het blijven vertellen van oorlogsverhalen is noodzakelijk, ook anno 2019. Met die insteek begon Theatergroep BLUV aan dit toneelstuk: niet alleen maar samen spelen, zingen en dansen, maar ook een steentje bijdragen aan een toekomst van verdraagzaamheid en wederzijds respect. De groep maakt de keuzes die Roosje en de andere personages maakten inzichtelijk en stelt vervolgens de vraag aan het publiek: “Wat zou jij doen in zo’n situatie?” En: “Hoe sta jij momenteel tegenover vraagstukken als vluchtelingenproblematiek, racisme enzovoorts?”
Oorlog is en blijft helaas een zeer actueel onderwerp. Wereldwijd zijn meerdere landen in oorlog, maar ook in onze eigen omgeving lijkt rassenhaat te groeien. Toch is de Tweede Wereldoorlog iets waarvan we collectief denken dat het nooit meer zal voorkomen, omdat het zo gruwelijk was. Maar het gebeurt nog steeds, en het kan (ook hier) weer gebeuren. Daarom is het zo belangrijk dat, in een jaar waarin het 75 jaar geleden is dat Brabant werd bevrijd, oorlogsverhalen worden verteld.

Oorlogstuig-73

Livemuziek

Met Theatergroep BLUV vertelt Schraven Roosjes verhaal in een intieme setting met een kleine groep van 15 spelers. Schraven: “We spelen dicht op het publiek, daarmee wordt het stuk indringend en intens. Hoewel we geen gebruik maken van tanks en ander grof geschut, wordt het toch een spektakel, maar dan op de vierkante meter.” Kenmerkend voor TG BLUV is ook dit jaar weer het uitgebreide repertoire live muziek, daarnaast volgt de spelersgroep ook danslessen. BLUV maakt verhalend/vertellend theater. Het rauwe verhaal is altijd leidend, biedt tegenkleur aan het binnen theater. Het publiek wordt uitgedaagd om actief te blijven, niet alles wordt hapklaar voorgeschoteld of uitgelegd. TG BLUV heeft lef, durft het publiek aan te spreken en schuwt maatschappelijke thema’s niet, maar werkt altijd vanuit een artistiek theatraal standpunt.

Regisseur

Regisseur Harold Schraven heeft een flink aantal grote en kleinere producties op zijn naam staan. In de regio Noordoost-Brabant is hij bekend van onder andere ‘Dorp aan de Rivier’ in Lith en ‘Het Bosch Mysterie’ in ’s-Hertogenbosch. Bij veel verenigingen tilde hij spelers naar een hoog niveau. Hij was onder andere aangesloten bij De Speledonckers in Someren, Ons Eygen Landt in Best en de Kersouwe in Heeswijk-Dinther. Zijn voorstellingen staan bekend om de details in het volledige plaatje. Bij Theatergroep BLUV is hij het vaste gezicht als regisseur en muzikaal leider. Ook tijdens de voorstellingen speelt hij, muzikaal gezien, een grote rol.

Poster-Oorlogstuig

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden