Joods meisje Hanneke bezoekt schuilplek uit oorlog

Foto: André van der Linden

“Ik dacht dat de kelder veel groter was”,  zegt Hanneke. “Hier zaten we met zij allen en toen er even niet geschoten werd, ging tante Joske naar boven, melkte een koe en warmde die melk op voor baby Regientje. Terwijl ze dat deed werd er een Amerikaan naast haar doodgeschoten.” Hanneke Gelderblom-Lankhout bezocht zaterdag na 75 jaar de kelder in Hezelaarstraat in Veghel waar ze schuilde tegen het oorlogsgeweld van Market Garden.

Boven op straat, later Hell’s Highway genoemd, woedden felle gevechten om de corridor naar Arnhem. De kogelgaten zitten nog steeds in het huis. Hanneke wijst naar de plek onder de trap waar een Amerikaanse parachutist zich verstopte terwijl er boven aan de trap een Duitser met een handgranaat stond en vroeg: ‘Sind hier Tommies?!”

Eerde

Het zijn heftig herinneringen aan de septemberdagen van 1944. Hanneke schuilde al eerder dat jaar in hetzelfde huis in de Hezelaarstraat bij Harrie en Marie Fassbender, maar toen zat ze verborgen voor de Duitsers. “Het is een Joodje”, zo zag echter een buurvrouw en Hanneke moest verkassen naar een volgend onderduikadres. Dit keer kon ze naar Eerde. Ze mocht er naar school en de kerk. Het dorp zag ook wel dat Hanneke met haar zwarte krullen Joods was, maar zweeg. Hanneke was er dus veilig, tot ze samen met tante Joske en baby Regientje vluchtten voor het oorlogsgeweld van Market Garden. Via Zijtaart, de Hezelaarstraat en Beugt belandde ze uiteindelijk in Mariaheide waar haar moeder haar vond.

Tante Zus

Vrijdag was Hanneke weer in Mariaheide, want haar verhaal heeft ook een plek gekregen in het Heise oorlogsboek  ‘Klein in een wereldoorlog. ‘Mariaheide 75 jaar bevrijd’ dat vrijdag werd gepresenteerd. En zaterdagmiddag opende Hanneke samen met Ellen Stoppelman-Frankenhuis de tentoonstelling in de bibliotheek ‘De Onderduikkinderen van tante Zus’. Ellen en Hanneke horen namelijk bij de 52 Joodse kinderen die door Tante Zus gered zijn. Ook werd die middag het kinderboek ‘Hannekelief’ officieel gepresenteerd, het boek waarin het hele avontuur verteld wordt door ogen van de 8-jarige Hanneke.

Voor meer informatie: www.hannekelief.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden