Column: Korte lontjes (door het lint “om niks)

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Korte lontjes (door het lint “om niks)

Het geweld op straat lijkt toe te nemen: ouderen worden met geweld overvallen, ook politie- en ambulancemedewerkers hebben er last van. Volgens mij heeft dit vaak te maken  met gevoelens van machteloosheid en onrecht. En er is veel onrecht in de wereld en daar kunnen we vaak niks aan doen. Men voelt zich machteloos, soms meer dan nodig is. Want machteloosheid heeft te maken met enerzijds dingen die niet te veranderen zijn, maar ook met niet weten hoe je (sommige) dingen wel kunt veranderen.

Aanvaarden of niet?

We hebben niet altijd inspraak. We moeten dingen accepteren, zelfs soms als ze niet eerlijk zijn. En veel mensen voelen zich achtergesteld, of dit nu terecht is of niet. Er is ook veel oneerlijkheid. De verdeling tussen arm en rijk in de wereld is totaal onevenwichtig, maar ook in Nederland geldt dat.

Verslechtering

In veel landen is de ellende groter dan hier, maar ook hier worden mensen systematisch ontkend, worden mensen onmachtig gemaakt. Ik heb ook een willekeurige greep gedaan uit dingen die het welbevinden verslechteren:

  • Afschaffing gratis juridische bijstand
  • Woningtekorten, steeds minder (netto) per maand over, gezondheidszorg is enerzijds geweldig, anderzijds ook weer tekort aan medicijnen, wachttijden die onaanvaardbaar zijn
  • Graaiende politici of ministers en nutteloze geld-over-de-balk-smijters

Uit de underdogpositie

Mensen zijn boos. En niet geheel onterecht.  En die boosheid stapelt tot de grens bereikt is. Mensen gaan door het lint “om niks”. Omdat oude overtuigingen (de wereld is slecht, ik krijg nooit wat ik wil) worden gevoed. In een dergelijk geval denkt men dat assertief worden  hen niet helpt. Maar dat doet het wel. Kom dus naar de informatiemiddagen op 3 en 4 oktober.

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen