Van pittig protest naar pikante presentatie

Foto: Rachel Bosman

Terwijl er in ons eigen land verwijtend naar boeren wordt gewezen als het gaat om bijvoorbeeld stikstof, wordt onze agrarische sector wereldwijd juist bejubeld. Boeren missen die waardering in Nederland en duizenden van hen protesteerden op 1 oktober in Den Haag.

Drie dagen later werd er in Wilp met dezelfde motieven maar op compleet andere wijze aandacht gevraagd voor de sector; tijdens de feestelijke presentatie van twee sexy kalenders met boeren en boerinnen. Kalender als ode aan de voedselmakers.

Op 4 oktober werd de 9e editie van de boerinnenkalender en 2e editie van de boerenkalender gepresenteerd bij Stichting Pampus. Een tot discotheek omgebouwde boerderij die op Dierendag een podium bood aan 30 agrarische kalendermodellen. Zij zijn uit bijna 400 aanmeldingen geselecteerd voor een spannende fotoshoot. Velen van hen streven net als de kalendermakers niet alleen naar mooie foto’s, maar ook positieve aandacht voor de schoonheid van het platteland en een ode aan alle voedselmakers en bloementelers.

Eén van de modellen op de kalender is de uit Veghel afkomstige Lica van Liempd.

Lica van Liempd

Lica werkt als stalruiter bij Stal Hurkmans

Boeren zijn het beu

Slechts 0,3% van de Nederlandse bevolking is boer en daarvan zal binnen afzienbare tijd een derde de boerderij opgeven. Vaker noodgedwongen dan uit vrije wil, want de wet- en regelgeving en vele verwijten aan hun adres zorgen ervoor dat eventuele opvolgers het bedrijf niet kunnen of willen overnemen van hun ouders. “De stikstofdiscussie is bij ons thuis een grote frustratie. We moeten nu al met zoveel regels rekening houden; wat voor een toekomst zit er nog voor boeren in als er nóg meer regels bijkomen?” vertelt kalendermodel Iris. Linda voegt daar aan toe: “De veestapel zou moeten worden gehalveerd. Dit gaat straks ook ten koste van de werkgelegenheid en zorgt er waarschijnlijk zelfs voor dat er meer geïmporteerd gaat worden uit landen waar minder of zelfs nauwelijks regels zijn. Wie weet wat we dan op ons bord krijgen?”.

Sexy kalenders als promotie

Veel boeren zijn het beu dat ze voor allerlei problemen als zondebok worden aangewezen, getuige ook het Agractie-protest die op 1 oktober plaatsvond in Den Haag. “Wij zijn ons er heel goed van bewust dat we met sexy kalenders het verschil niet gaan maken, maar proberen te verbinden en promoten de Nederlandse boeren overal waar we de kans krijgen” vertelt initiatiefnemer Stef Bloo. Zo is er op de kalenders ruimte gemaakt voor een positieve belichting van de agrarische sector, steunt de uitgever Team Agro NL en worden er met een cameraploeg bezoekjes aan boerderijen gebracht om de boer zijn eigen verhaal te laten vertellen.

Bestel nu deze kalender

Klik op onderstaande afbeelding en bestel deze schitterende kalender.

Bestel-Boerinnenkalender

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden