Column: De donkere dagen en verlies

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

De donkere dagen en verlies

De donkere dagen voor kerst zijn er weer. Als de klok verzet is (hopelijk is dat nu bijna voor het laatst) begint het ’s avonds vroeger donker te worden, maar deze periode is sowieso al donkerder. Minder zon, somber weer.

Gezelligheid of niet

Sommige mensen vinden dat gezellig, met kaarsjes aan. Maar anderen hebben het extra zwaar. Ik denk dan vooral aan degenen die een verlies hebben te verwerken. Sommige verliezen zijn al jaren geleden, maar het is net alsof juist rond die feestdagen (die eigenlijk gezellig zouden moeten zijn) dat verlies nog zwaarder valt.

Balans opmaken

Dat heeft ook te maken met het feit dat je jaarlijks een soort balans opmaakt: waar staan we? Waar willen we heen? Voornemens? Sommige mensen zien als een berg op tegen de feestdagen, vooral omdat die ene stoel leeg blijft, omdat het mooie gezinnetje met kindertjes er niet meer is.

Soorten verlies

Want niet alleen een overlijden is een verlies, een scheiding is dat ook. Of het verlies van gezondheid, het verlies van zicht op een mooie toekomst. Ik heb ooit een boek gelezen (Noodzakelijk verlies, Judith Viorst) waarin werd beweerd dat je verliezen nodig hebt om te groeien. Ik ben het daarmee eens, maar ik kan me voorstellen als je net zo’n verlies hebt geleden je geen behoefte hebt aan dit soort beweringen. Wat in dat boek ook naar voren kwam is eigenlijk, dat je vanaf je geboorte alleen maar verliezen te verwerken krijgt. Verlies van geborgenheid van de baarmoeder is daarbij het eerste verlies, en zo gaat het maar door. Een leven zonder verlies bestaat niet. Iedereen lijdt verlies.

Voor iedereen anders

Maar het ene verlies is niet vergelijkbaar met het andere, en ook hoe je dat verlies verwerkt is ook per persoon verschillend. Sommige mensen blijven gebroken over. Anderen worden bitter. En weer anderen maken inderdaad een soort “groei” door, hoewel ik het best begrijp als men soms bepaalde groei liever niet had hoeven meemaken.

De belangrijkste tip die ik geven kan is: ga naar buiten, wandelen of fietsen. Dat doet een mens goed.

 

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen