Column: De Sint is in het land…. Hoe moet dat met de “stief”-kleinkinderen…. (over Samengestelde Gezinnen)

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

De Sint is in het land…. Hoe moet dat met de “stief”-kleinkinderen….  (over Samengestelde Gezinnen)

Grootouders moeten ook leren omgaan met hun “stief”-kleinkinderen. Vroeger had je gewoon kleinkinderen maar tegenwoordig zijn er zoveel mensen gescheiden met een nieuwe relatie (al dan niet met kids…) waardoor je overal rekening mee moet houden.

Nieuwe relaties

Stel je zoon of dochter had nog zelf geen kinderen maar krijgt d.m.v. een nieuwe partner toch kinderen. Vaak is het dan leuk dat je toch een beetje opa en oma mag zijn.  Maar het is ook mogelijk dat je al kleinkinderen hebt van deze zoon of dochter en er nog eens een verdubbeling van het gezin optreedt. Hoe doe je dat?

Investeren

Er zijn grootouders die niet investeren in de stiefkleinkinderen. Als het gaat om kinderen van 20 is dat niet zo’n ramp, zeker niet als het om Sinterklaascadeautjes gaat. Maar eigenlijk moet je in elk relatie investeren! Altijd! Want als je jouw kind gelukkig wenst moet je de nieuwe partner verwelkomen, en daarmee ook diens kinderen.

Geen recept

Ook in dit soort gevallen is er geen recept om dit voor iedereen op te lossen. Je moet per situatie bekijken hoe je ermee omgaat. Misschien zijn de stiefkids van je dochter heel andere dan de stiefkinderen van je zoon. De situaties kunnen enorm verschillen. Kun je misschien goed opschieten met de vriend van je dochter, en totaal niet met de partner van je zoon.

Conflicten voorkomen

Misschien is er iets rondom de kinderen wat totaal verschilt: grote leeftijdsverschillen, of een heel ander soort contact wat je met de kinderen hebt, of allebei. Hoe doe je het goed (zo goed mogelijk). Want voor je het weet is er om zo’n kleinigheid een conflict geboren…..

Je dochter die altijd al gevoelig was voor achterstelling, of je zoon  die altijd al een kort lontje heeft, waardoor de contacten ineens stroef gaan verlopen….. Je moet er niet aan denken.

Praten

In elk geval is erover praten belangrijk, niet invullen, maar praten. Kom je er niet uit, dan kan ik in één gesprek vaak voldoende advies geven om de Sinterklaas naar wens te laten verlopen. Maar ook om beter om te gaan met verjaardagen, aankomende nieuwe relaties van een van de kinderen, etc.

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen