Column: Musicals en diploma-uitreiking van je kind

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Musicals en diploma-uitreiking van je kind

Wie mag er mee?

Jaarlijks keert het terug: schoolmusicals en diploma-uitreikingen. Misschien heb jij  ook een puber die een diploma krijgt of een kind dat van de basisschool overgaat naar de middelbare met de populaire musical. Ben je bang dat je ex-partner verstek zal laten gaan? Ik zou zeggen:  zorg dat hij/zij uitgenodigd is en laat het daarna los.

Beleid

Soms zijn er beperkingen en moet men kaartjes hebben. En wanneer een natuurlijke vader en een stiefvader elkaar niet kunnen luchten of zien is stiefvader misschien wel opgelucht dat hij niet mee hoeft. Soms gaan er opa’s en oma’s mee, soms het hele gezin met aanhang.

Beperking

Wanneer er een limiet is van enkele personen is het voor het kind belangrijk dat zijn beide ouders aanwezig zijn. Maar dan wel graag zonder geruzie, zonder lelijke gezichten en zodanig, dat het kind niet steeds  het gevoel heeft dat hij even veel tijd moet spenderen met mama als met papa.

Je kind

Het gaat om jullie kind. Het kind wil laten zien wat het gepresteerd heeft en wil trots kunnen zijn op zijn ouders. Het is dus van groot belang dat het zich vrij voelt om  te genieten van zijn  ouders en geen onrust te ervaren. Kinderen voelen zich niet op hun gemak als ze weten dat papa en mama ruzie hebben, of dat de stiefouder(s) zich niet gedragen. Is je ex-partner er niet dan is dat niet jouw verantwoordelijkheid. Laat het los… Geniet van datgene wat er wél is.

Als een van de ouders nooit tijd heeft…

Ik hoor nogal eens moeders verzuchten (soms ook vaders) dat hun ex-partner het belang van het kind niet ziet. De andere ouder komt vaak niet op ouderavonden, “vergeet” het, ook al heb je hem/haar keurig geïnformeerd. Je kunt hem  of haar erop aanspreken, maar uiteindelijk ben jij niet verantwoordelijk voor de aanwezigheid van je ex-partner.

Het is niet leuk voor je kind, maar zeg er niks over tegen je kind. En als je kind er iets over zegt, richt  je dan op de teleurstelling van je kind door te troosten maar zeg niets over je eigen gevoel van teleurstelling. Daar heeft jouw kind niks aan.

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen