Van Eenzaam naar Tweezaam

Foto: HappyNurse

Advertorial – Eenzaamheid is iets anders dan sociaal isolement. Eenzaamheid is een gevoel, sociaal isolement een situatie. Anders gezegd: er is wezenlijk verschil tussen alleen zijn, en je alleen voelen.

Bijna de helft van de ouderen in Nederland voelt zich eenzaam. Dat heeft verschillende of meerdere oorzaken. De partner valt weg, men blijft noodgedwongen langer thuis wonen, kinderen/mantelzorgers hebben een druk bestaan en wonen soms ver weg. Hierdoor worden  mensen afhankelijk van (zorg)instanties maar ook zij hebben geen tijd om samen een kopje koffie te drinken en een praatje te maken.

Eenzaamheid kan leiden tot lichamelijke en/of psychische klachten. Mensen die zich eenzaam voelen ervaren een emotioneel en sociaal gemis. Dit geldt voor 1 op de 11 ouderen. Dat zijn meer dan 500.000 mensen. Zij missen onder andere vaak goede vrienden om zich heen, ervaren een leegte, missen gezelligheid en iemand om zich verbonden mee te voelen. Ze horen vaak hun eigen stem niet meer. Ondanks de huidige social media middelen groeit deze groep terwijl de oplossing vrij eenvoudig lijkt. ZIE elkaar !

HappyNurse thuiszorg Meierijstad

Wij werken vanuit de visie Happy Nurse – Happy Cliënt. Dit betekent dat we goed voor onze medewerkers zijn, zodat zij ook goede zorg kunnen bieden aan de cliënten. In sommige gevallen is dit helaas niet toereikend. Wel zien we elkaar! We zien eenzaamheid in verschillende vormen en mate toenemen maar tegelijkertijd lopen wij binnen huidige zorgmomenten tegen regel- en wetgeving aan waardoor grenzen bereikt worden. Hierdoor mist de cliënt een luisterend oor, een stukje persoonlijke aandacht en verbondenheid.

Middels indicaties vanuit de WMO of op basis van PGB kunnen wij hier verandering in brengen door begeleidingszorg in te zetten. De mogelijkheden hiertoe variëren per situatie. Dit kleine moment van samen zijn kan een groot verschil maken!

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Naast de professionele opties blijven we natuurlijk verantwoordelijk voor elkaar. Heb oog voor eenzaamheid en kijk hoe ú het verschil kunt maken!

www.happynurse.nl/thuiszorg/meierijstad/schijndel

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden