Column: Afscheid nemen

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Afscheid nemen

Het is altijd pijnlijk om afscheid te nemen. Of het nu gaat om het beëindigen van een liefdesrelatie, een breuk met een kind, een overlijden van een ouder, maar ook als het gaat om een andere baan, èrgens is er altijd een gevoel van rouw (groot of klein).

Vrijwillig/onvrijwillig

Soms neem je afscheid van iemand, omdat je niet samen verder kunt. Zo heb ik zelf wel eens afscheid moeten nemen van een vriendin, die me enerzijds heel dierbaar was, maar die mij zo bezig was voortdurend de les te lezen dat het mij ook heel veel kwaad deed. Ik heb toen met pijn in het hart besloten dat we beter een punt konden zetten achter deze vriendschap.

Overlijden en rouw

Maar soms ook gaat het om een overlijden. Toen ik 27 jaar was verongelukte mijn toenmalige beste vriendin. Ik dacht dat ik er nooit overheen zou komen. Telkens als ik een liedje hoorde wat mij aan haar deed denken, was ik in tranen. Ook verliezen we allemaal een keer onze ouders. Ook dat doet pijn.

Verhuizing/emigratie

Omgekeerd zijn er ook ouders die hun kind verliezen. Soms door overlijden, maar ook bv. omdat je kind naar een ander deel van de wereld vertrekt. Er kan gelukkig tegenwoordig nog wel contact zijn, de computer heeft overal oplossingen voor. Maar toch is het anders.

Conflict

Maar er zijn ook ouders die noodgedwongen geen contact meer hebben met hun kinderen omdat de kinderen dat niet willen. Natuurlijk kan dat vanuit een scheiding zo gaan (dat de andere ouder niet toestaan dat je contact met je kind houdt), maar ook in conflictsituaties in niet gescheiden gezinnen komt het vaak voor dat een of enkele kinderen het contact met hun ouders verbreken. Heel treurig en voor iedereen traumatisch.

Een vorm vinden

Soms lukt het mij nog om te helpen een manier te vinden om een bepaalde vorm te vinden waarin contact nog kan blijven bestaan. Dat is meestal beter voor alle betrokkenen. Maar soms is het echt onmogelijk en moet iemand zichzelf beschermen. Maar ook dan is het nog steeds traumatisch.

Het samengesteld gezin

Een samengesteld gezin begint zelfs met afscheid nemen. Afscheid van de oude relatie(s), maar ook voor kinderen: afscheid nemen van de hoop dat de ouders nog bij elkaar zullen komen. Sommige mensen moeten verhuizen voor hun bonusgezin. Dan wordt er nog veel meer ingeleverd. Kortom: het leven is afscheid nemen. En wij gaan nu afscheid nemen van 2019.

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen