Column: Ik kan hem niet dwingen

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Ik kan hem niet dwingen

Bij een scheiding kun je elkaar aardig dwars zitten. Zo ook bij Patricia. Al tijdens haar huwelijk was haar man vaak moeilijk in actie te krijgen, maar na de scheiding werd het nog erger. Hij kwam afspraken niet na, leverde papieren niet op tijd in, en regelmatig was er gedoe rondom de alimentatie van de kinderen. Het enige waar hij zich redelijk aan hield waren de ophaaltijden van de kinderen. Zij haalde de kinderen ook bij hem op.

Geen pijl op te trekken

Uiteindelijk kwam alles wel eens goed,  maar er was geen pijl op te trekken wanneer.  Zo stond  er ook nog wat apparatuur in haar bijkeuken die hij steeds nog zou komen ophalen en had hij nog wat spullen boven liggen.  Ze had het al een aantal keren klaargelegd als hij de kinderen kwam halen, maar het kwam hem steeds niet uit om het mee te nemen. “Ja dat neem ik volgende keer of zo wel mee”, was zijn standaardreactie.

Tussen neus en lippen

Patricia kwam voor een heel ander probleem bij mij, toen dit tussen neus en lippen ter sprake kwam. Ik heb haar geadviseerd om hem een bericht te sturen met enkele data om de spullen op te halen en dat ze, als hij hier geen gebruik van maakte, zij de spullen zou wegdoen.

Ultimatum

Patricia was wel op dat idee gekomen en had gedreigd de spullen buiten neer te zetten, maar had dat nooit gedaan. Dat wist hij en daarmee had hij de macht in handen.  Ik drukte haar op het hart dat het wel belangrijk was om duidelijk aan te geven dat ze nu echt tot actie zou overgaan en een duidelijk ultimatum te stellen. Wat denk je: hij reageerde binnen een uur.

Heel vaak gebeurt het dat mensen al jaren worstelen met een probleem, terwijl het in een gesprek op te lossen is.  Het scheelt dan wel dat ik haar situatie al ken en dat ik weet wat bij haar past.

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen