75 nieuwe woningen in Keldonk!

Foto: Jan van de Vossenberg | Vrijwilligerscentrale Keldonk

Al jaren leven er zorgen in Keldonk of het aanbod van betaalbare woningen wel op het gewenste peil blijft. Een hapering in bouwmogelijkheden voor jonge gezinnen treft immers de school en het verenigingsleven. Zaken die van groot belang zijn voor behoud van de vitaliteit van het dorp. Nu doet de kop van dit artikel vermoeden dat alle zorgen in één klap verdwenen zijn maar dat is helaas niet zo. De 75 nieuwe “woningen” waar het hier om gaat betreft namelijk geen echte woningen maar met veel vlijt door de groep junioren van Jong Nederland Keldonk vervaardigde nestkastjes voor mezen. Het doel is extra mezen naar Keldonk toe te trekken; een mooi biologisch wapen in de strijd tegen eikenprocessierupsen.

Het was vrijdagavond (17 januari) een drukte van belang in de nishut bij korenmolen De Hoop in Keldonk. Twintig junioren van Jong Nederland Keldonk hadden zich verzameld om onder begeleiding van een 10-tal vrijwilligers nestkastjes te bouwen. De kastjes zijn zo gemaakt dat ze een ideale woonstek zijn voor mezen.

Mezen voeren hun jongen eikenprocessierupsen

Hopelijk zullen straks tijdens het broedseizoen veel kastjes bewoond worden. Mezen voeren hun jongen -indien ze direct in de nabijheid van het nest in voldoende mate aanwezig zijn- eikenprocessierupsen. In twee weken tijd eet één mezenjong maar liefst zo’n 800 rupsen. Met 8 of soms wel meer mezenkuikens in één broedseizoen zorgt dat voor een behoorlijke en bovendien zeer natuurlijke beperking van de jaarlijks weer terugkerende rupsenplaag, zo is de verwachting.

In de afgelopen weken werden door een klein team vrijwilligers onder leiding van Harrie van den Biggelaar de nodige voorbereidingen getroffen om de huisjes in snel tempo te kunnen bouwen. Refererend aan het nijpende tekort aan bouwlocaties in het dorp grapt dorpsraadvoorzitter Wouter van Boggelen met een serieuze ondertoon; “De Vrijwilligerscentrale Keldonk en de junioren van Jong Nederland laten hier zien dat je met de juiste voorbereiding en een creatieve doelgerichte aanpak snel iets kunt realiseren om een steeds groter wordend probleem praktisch op te lossen. Ik hoop van ganser harte dat we voor wat betreft de woningbouw in Keldonk ook snel het stadium van praten naar doen zullen bereiken.”

Binnenkort worden de 75 nestkastje opgehangen op diverse plekken in Keldonk. En dan rustig afwachten tot de mezen de verleiding van een zo voedselrijke en comfortabele woonomgeving niet kunnen weerstaan.

19-01-2020 Jong Nederland Keldonk 01

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden