Statutaire wijziging op de dag dat Sint Barbaragilde Veghel 40 jaar bestaat

Foto: meierijstad.nieuws.nl

2020 is een belangrijk jaar voor het Veghelse Sint Barbaragilde. Op 22 januari 1980 werden namelijk de eerste statuten ondertekend. Hiermee was het Veghelse gilde, na vele honderden jaren uit een diepe slaap ontwaakt. Dit 40 jarig jubileum zal dit jaar op verschillende momenten gevierd worden. 

Precies 40 jaar na ondertekening van de heroprichtingsstatuten werden woensdagavond de nieuwe statuten officieel ondertekend onder begeleiding van notaris Bram van den Boogaard. Tijdens de afgelopen Algemene Ledenvergadering in november, stemden de gildebroeders massaal voor het aannemen van de nieuwe statuten waarin onder andere is geregeld dat vrouwen ook lid kunnen worden van het Veghelse gilde.

22-01-2020 St. Barbaragilde 02

22-01-2020 St. Barbaragilde 03

Erelid Ina Adema

Vele leden van het gilde waren woensdagavond aanwezig bij de ondertekening van de hernieuwde statuten. Oud burgemeester van Veghel Ina Adema, erelid van het gilde, werd speciaal welkom geheten evenals wethouder Van Rooijen van de gemeente Meierijstad.

22-01-2020 St. Barbaragilde 04

Eerste vrouwelijk lid

Afgelopen jaar, op 9 december, werd tijdens een eucharistieviering, ter ere van de naamdag van patroonheilige Sint Barbara, de 23 jarige Maureen Holland als eerste vrouwelijk lid officieel geïnstalleerd. Door het afleggen van de eed van trouw, ‘zo waarlijk als Sint Barabara onze patrones is’ werd Maureen opgenomen als volwaardig lid bij het Veghelse gilde. Maureen is tamboer bij het gilde en de dochter van tamboer en schutdeken Wim Holland. Ze was al jaren bij het gilde te vinden waar ze mee deed met kruisboogschieten. Het was voor haar echter niet mogelijk om lid te worden omdat de statuten vermelden dat een lid een persoon van het mannelijk geslacht moest zijn.

Vanaf woensdag 22 januari, na de ondertekening van de nieuwe statuten, mogen vrouwen ook lid worden van het Veghelse Sint Barbaragilde.

09-12-2019-Sint-Barbaragilde-896x504

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden