Column: Waarom alles maatwerk MOET zijn…

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Waarom alles maatwerk MOET zijn…

Sowieso is alles wat om mensen gaat belangrijk om goed af te stemmen op degene(n) die je voor je hebt. Mensen zijn nu eenmaal verschillend, reageren verschillend, hebben andere normen en waarden en ze hebben een verschillende geschiedenis. Hoe meer het onderwerp met emoties te maken heeft…hoe nauwer het luistert.

Er zijn redelijk wat boeken op de markt over Samengestelde Gezinnen. En over het algemeen zeer zinnige boeken, boeken waar je het nodige van kunt leren, zowel voor mensen in zo’n stiefgezin* als voor degenen eromheen. Toch blijkt, dat (stief-)gezinnen met problemen hun probleem niet oplossen, al lezen ze alle boeken die erover geschreven zijn.

Er is geen één situatie hetzelfde. Een stiefgezin waarin kinderen niet of wel met elkaar kunnen opschieten, een bonusgezin waar ex-partners veel druk op het gezin in kwestie leggen, het plusgezin waarbij een van de ouders van de kinderen is overleden. En dan maakt het ook nog uit of er kinderen waren die een speciale band hadden met hun overleden ouder, op welke leeftijd zij waren, of zij het overlijden konden zien aankomen of niet, hoe de omgeving gereageerd heeft, etc.

Maar ook verschillende culturen zijn lastig. Het ene gezin is gewend veel te snacken, het andere gezin niet. Het ene gezin heeft het financieel altijd ruim gehad, het andere niet. Het ene gezin is sportief, het andere niet. Het ene gezin is netjes en opgeruimd, het andere niet.

En dan heb je nog situaties als een van de partners die ver heeft moeten verhuizen, die zijn/haar hele leven heeft moeten omgooien om het Samengestelde Gezin te vormen. Deze partner heeft veel moeten opofferen, misschien zelfs) het intensievere contact met de eigen kinderen!! Maar ook vrienden, vriendinnen, familie, werk, hobbyclubs….. Je moet soms veel over hebben voor je liefdesrelatie, maar……wat krijg je  ervoor terug??

Zo lang men verliefd is lijkt het een mooi sprookje, maar sprookjes bestaan niet. De rauwe werkelijkheid is dat puberkinderen van je partner jou misschien niet groeten. Is dat uit dwarsheid of regelrechte haat? Is dat omdat men het vergeet? Weten ze zich geen raad met de situatie? Voelen ze zich disloyaal aan hun eigen ouder als ze goed met jou omgaan?

En ook voor jezelf: hoe moet JIJ omgaan met het feit dat je hun vader of moeder niet bent, maar wel last hebt van dingen die zij uitspoken? Hoe moet je daarmee omgaan. Wat ik vaak hoor is dat men in stilde lijdt. Totdat uiteindelijk de bom barst en men boos wordt.

Moet dat zo? Is het nodig dat je alles slikt? Is het nodig dat er af en toe een woedeuitbarsting komt?

En: maakt dat dan niet heel veel kapot? Maar hoe en wat dan wel? Maak een afspraak als je hierin geholpen wilt worden. En natuurlijk is het maatwerk.

*stiefgezin, bonusgezin, plusgezin, kies zelf maar wat je het meest aanspreekt.

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected]interpunctie.nl, tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden