Verzorgingshuizen Brabant Zorg ontvangen certificaat Roze Loper

Foto: Gemeente Meierijstad

Deze week hebben de audits van de Roze Lopers plaatsgevonden. AAtrium, De Watersteeg, Sint Joachim & Anna, Sint Petrus, Simeonshof en Odendael ​​​hebben dit jaar voor het eerst de tolerantiescan doorlopen en krijgen het certificaat Roze Loper​. 

Je thuis en veilig voelen is een basisbehoefte van ieder mens. Helaas wordt niet voor iedereen vanzelfsprekend aan deze basisbehoefte voldaan. Om er voor te zorgen dat ook lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mensen, transgenders en interseksuelen (LHBTI’s) zich thuis en veilig kunnen voelen in een zorg- en welzijnsinstelling, is de Roze Loper ontwikkeld. Tolerantie, respect, inclusie en openheid gelden daarbij als vaste waarden.

Bevindingen

De auditor was erg enthousiast over de manier waarop de kernbedoeling ‘Elke dag zo fijn mogelijk’ concreet wordt gemaakt ​​en dat het thema ‘Jezelf zijn binnen BrabantZorg’ hier een duidelijke rol in heeft. Daarnaast was de conclusie dat het thema nu meer gestalte gekregen heeft in de organisatie door middel van de aanstelling van regio-ambassadeurs en centrale ambassadeurs die de werkgroepen op de locaties samenbrengt, verbindt en signalen meeneemt op organisatieniveau. Het blijft dus niet alleen bij het doen van activiteiten en ‘aandacht vestigen’, maar het thema is structureel ingebed.

De Roze Loper

De Roze Loper heeft als doel de sociale acceptatie en inclusie van LHBTI’s in zorg- en welzijn instellingen te bevorderen. De Roze Loper is een officieel keurmerk, dat wordt uitgereikt na een traject dat leidt naar sociale acceptatie van seksuele diversiteit in de zorg- gevolgd door een audit door een onafhankelijke Certificerende Instelling. Cliënten voelen zich bij een Roze Loper organisatie meer gezien, voelen zich veilig en geaccepteerd in hun seksuele en genderidentiteit. Daarnaast wordt de Roze Loper organisatie zelf meer inclusief naar minderheidsgroepen in het algemeen. De Roze Loper kan gebruikt worden in woonzorg- en thuiszorginstellingen, in organisaties voor mensen met een beperking, welzijnsorganisaties, GGZ en ziekenhuizen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen