Jumbo en Coop mogen getuigen horen rondom overname EMTÉ supermarkten

Foto: pixabay

Jumbo en Coop mogen getuigen die betrokken waren bij de aan- en verkoop van EMTÉ onder ede verhoren. Dit besliste de rechtbank Oost-Brabant vandaag. Volgens de supermarktketens heeft Sligro de financiële cijfers van EMTÉ te positief voorgehouden toen zij de 130 supermarkten overnamen.

Sligro en Coop stellen forse schade te hebben geleden omdat Sligro geen eerlijk beeld zou hebben gegeven van de financiële situatie bij EMTÉ toen zij in 2018 overeenstemming bereikten over de verkoop van de vestigingen van die keten. Daarom willen ze een aantal getuigen verhoren over de gang van zaken rondom die deal. In december jl. draaide het bij de rechtbank om de vraag of dit mag. Sligro weigerde hier namelijk aan mee te werken. De rechtbank wijst de bezwaren van Sligro grotendeels van de hand en beslist dat Jumbo en Coop getuigen mogen horen. Dit zal gebeuren bij de rechtbank. Sligro wordt wel gevolgd in haar betoog dat zij belang heeft bij het beschermen van bedrijfsgevoelige en concurrentiegevoelige informatie.

De rechtbank gaat nu in overleg met de partijen vaststellen wanneer de verhoren zullen zijn.

Wat is een voorlopig getuigenverhoor?

De rechter zal tijdens de nader te bepalen zitting de getuigen die Jumbo en Coop voordragen gaan ondervragen. Ook de advocaten van zowel Jumbo en Coop als Sligro krijgen de gelegenheid vragen te stellen. Van het getuigenverhoor wordt tijdens de zitting een proces-verbaal opgemaakt. De getuigen wordt gevraagd dit te ondertekenen. Als alle getuigen zijn gehoord, wordt het voorlopig getuigenverhoor aan de zijde van Jumbo en Coop gesloten. Als Sligro wil mag ook zij vervolgens getuigen voordragen. Daarna is deze procedure beëindigd. De rechter geeft dus geen oordeel over de zaak. Als de partijen een oordeel willen, zullen zij dat in een kort geding of bodemprocedure moeten vragen. Een voorlopig getuigenverhoor is dus een mogelijkheid om de kansen bij een rechtszaak beter in te kunnen schatten, of om te voorkomen dat bewijs verloren gaat.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden