Column: Individuele behoeften of de meeste stemmen gelden ???

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Individuele behoeften of de meeste stemmen gelden ???

Er wordt heel vaak gehandeld op wat de meeste mensen vinden. Wil een klas liever naar buiten of een verhaal voorgelezen krijgen…. Er wordt gestemd.

Wil een club mensen wel of geen nieuwe leden toelaten? De meeste stemmen bepalen het.

Hoe zit dat in een samengesteld gezin?

Jan heeft 4 kinderen, Lies heeft er 2. De kinderen van Jan willen A en de kinderen van Lies willen B. Dan kun je al zeggen dat de kinderen van Jan hun zin krijgen als je denkt aan de meeste stemmen gelden. Natuurlijk kan het ook heel anders uitpakken: de meiden willen A en de jongens willen B. En soms zijn de verschillen niet zo groot of zo duidelijk.

Individuele behoeften

Het is in een gezin (samengesteld of niet) altijd belangrijk om de behoeften van iedereen serieus te nemen. In een club of een klas kan dat niet altijd, en zul je je soms moeten neerleggen bij de keuze van de meerderheid. Maar thuis moeten jouw behoeften belangrijk genoeg zijn.

De ouders en de kinderen

In een normaal kerngezin zijn de behoeften van de ouders nogal eens ondergeschikt aan die van de kinderen. De ouders boeken een vakantie op de camping, want daar is veel te doen voor de kinderen. En zo komen zij ook aan hun rust toe. Dit ligt echter heel anders in een samengesteld gezin. Misschien zijn slechts de kinderen van één van de stiefouders aanwezig. Of heeft de ander helemaal geen kinderen….

Het belang van de stiefouder

De stiefouder zonder (aanwezige) kinderen heeft vooral behoefte aan de partner! En niet zozeer aan de kinderen. De partner die kinderen heeft, wil de behoeften van zijn/haar kinderen voorop zetten. Kiest hij voor de kinderen, dan vindt zijn partner het niks, kiest hij voor zijn partner, dan voelt hij zich een slechte ouder. Een ook de kinderen EN de partner vinden er van alles van. Doe het maar eens goed!

Complicerende factor

Extra complicerend is het feit dat een ouder zijn kind vaak automatisch aanvoelt. De ouder was misschien zelf ook zo, en begrijpt niet waar de stiefouder “over zeurt”.

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen