Column: Lang gekoesterde wensen in een samengesteld gezin

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Lang gekoesterde wensen in een samengesteld gezin

Het valt niet mee alle ballen hoog te houden in een stiefgezin. Heel vaak hoor ik de verzuchting: ik zou zo graag weer eens een weekend alleen met mijn partner weg gaan. Gewoon met z’n tweetjes. Zonder kinderen, even geen gedoe.

Veel verschillen

Want in een stiefgezin is niets “gewoon”. Je hebt je eigen kinderen, de kinderen van je partner, met allemaal hun eigen noden, wensen en gewoontes. Jouw kind kan niet met  het ene kind van je partner overweg, je partner kan niet met een van jouw kinderen opschieten, maar zelfs als dat allemaal niet speelt, dan blijft het nog ingewikkeld.

Gevoeligheden

Je moet alsmaar rekening houden met gevoeligheden bv. van jouw eigen kinderen t.a.v. jouw eigen ex-partner, je moet rekening houden met de kinderen van je partner, omdat diens ex-partner soms vreemde dingen zegt. Hoe kun je hierop reageren, zonder de kinderen negatief te beïnvloeden, en hoe blijf je zelf overeind.

Je doet het nooit goed

Het is allemaal niet vanzelfsprekend. En dan die vakanties en allerlei bijzondere dagen en feesten. Je moet met alle partijen rekening houden, en ook al doe je dat nog zo goed, er is altijd wel iemand die zich tekort gedaan voelt. Is het niet een van de kinderen dan is het wel een ex-partner, of een oma of tante.

Relatie is de motor

Daarom is het van groot belang om zo af en toe ook je eigen relatie te “voeden”.  Jullie relatie is tenslotte de motor waarop het samengesteld gezin draait. Veel stiefouders vinden het lastig om zonder kinderen er een weekendje tussenuit te gaan. Ouders hebben snel schuldgevoelens naar hun kinderen toe, zeker als deze al het nodige hebben meegemaakt.

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: zonder relatie geen stiefgezin, dus investeer in jullie relatie. Want als het mis gaat komt er weer een trauma bij, zowel voor jezelf als voor de kinderen.

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen