Column: Hoe kunnen wij met deze crisis omgaan als gezin?

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Hoe kunnen wij met deze crisis omgaan als gezin?

Problemen in de opvoeding hebben nogal eens een link met stress bij de ouders. Aangezien veel ouders momenteel last hebben van stress is de kans groot dat deze zich vertalen naar de opvoeding, maar ook naar de kinderen zelf. En ook de kinderen voelen de spanning. Het is vreemd niet naar school te hoeven, niet of minder met vriendjes te spelen. Alsmaar met z’n allen bovenop elkaar. Dat is normaal al lastig, maar zeker in deze tijd.

Kwetsbaarheid

Extra kwetsbaar in dit opzicht zijn de gezinnen waar ook nog andere problemen spelen. Bv. financiële zorgen, zorgen om dierbare familieleden (opa’s en oma’s). Werkstress is er ook: van de werknemers die nog wel werken wordt over het algemeen meer gevraagd, degenen die thuis zijn, moeten vaak tussen de bedrijven door allerlei dingen regelen, thuis achter de computer, soms met gillende kinderen op de achtergrond…… Er wordt al voorspeld dat huiselijk geweld zal toenemen, relatieproblemen zullen ook eerder opspelen.

Juf spelen

En dan wordt er ook nog gevraagd om juf/meester te spelen. Helpen bij het huiswerk van je kids. Voor sommige ouders een interessant gegeven, maar voor de meeste mensen toch lastig, o.a. omdat je zelf  andere lesmethodes hebt gehad. Maar als je zelf destijds moeite had met leren en blij bent dat dit niet meer hoeft, zit je hier niet op te wachten. En die ouders zijn er ook.

Daarom wat kleine tips om het jezelf wat minder lastig te maken:

  1. Maak iedere dag een planning.
  2. Laat de kinderen meedenken bij het maken van de planning.
  3. De planning is ter ondersteuning, je mag ervan afwijken indien nodig.
  4. Accepteer dat niet alles goed gaat.
  5. Probeer rustig te blijven, ga even wandelen als het echt niet meer gaat.
  6. Laat je kinderen elke dag even buiten spelen in de tuin.
  7. Doe klussen waarbij je moet nadenken vooral in de rustige uren (bv. als kinderen op bed liggen)
  8. Doe elke dag een spelletje met de kinderen of iets anders wat zij heel leuk vinden.
  9. Hou zoveel mogelijk vast aan de dagstructuur (op tijd opstaan, op tijd naar bed, vaste etenstijden).
  10. Maak er een spelletje van om elke dag iets positiefs/leuks te bedenken, of zoek op internet naar een positieve spreuk en hang die op de koelkast. Lees dat citaat enkele keren per dag, het kan je helpen.

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen