Vakantiedagen en vakantiegeld in tijden van het corona-virus

Foto: PDC Veghel

De lente is in de lucht en normaal gezien verheugen we ons nu op de vakanties die in het verschiet liggen. Met het Corona-virus hebben werknemers maar ook werkgevers vragen over de vakantiedagen en het vakantiegeld. Ondernemers kunnen een aantal zaken zodanig inregelen dat zij op dit wat meer lucht krijgen op financieel vlak. PDC beantwoordt enkele vragen rondom vakantiegeld en -dagen.

Vakantiegeld gebonden aan mei/ juni?

Liquiditeitsproblemen zijn voor enkele ondernemers helaas werkelijkheid. Naast de te treffen maatregelen door de overheid biedt onze wetgeving ook houvast. Tenzij anders overeengekomen in CAO of arbeidsvoorwaarden, keert doorgaans de werkgever het vakantiegeld in de maanden mei of juni uit.

Afwijken is mogelijk met een schriftelijke overeenkomst met je werknemer(s). In elk geval dien je eens per kalenderjaar tot uitkering over te gaan. M.a.w. tussen 1 januari en 31 december van het jaar dien je het afgesproken bedrag uit te keren.

Niet kunnen werken door geen kinderopvang. En nu?

Wanneer er door een medewerker niet gewerkt kan worden vanwege het ontbreken van de opvang voor de kinderen, biedt het calamiteitenverlof uitkomst. Het calamiteitenverlof is tijdelijk verlof voor de werknemer als gevolg van een calamiteit. Tijdens dit verlof moet door de werkgever het loon worden doorbetaald. De duur van dat verlof ligt niet vast en kan variëren van enkele uren tot dagen afhankelijk van de omstandigheden. Het regelen van opvang voor de kinderen valt onder het calamiteitenverlof

Overigens is calamiteitenverlof niet oneindig en is er na enkele dagen geen sprake meer van calamiteitenverlof. Wanneer er reeds nog geen opvang voor de kinderen is, is het zaak om als werkgever mee te kijken naar andere oplossingen, zoals bijvoorbeeld aangepaste werktijden, thuis werken, etc. waar een medewerker ook aan mee dient te werken.

Moet ik mijn medewerkers verplicht (vakantie)dagen laten opnemen?

Een veel gestelde vraag in deze tijd is ‘Mag ik mijn werknemer vragen vakantie op te nemen nu er geen werk meer voor hem is? ‘. Zit je werknemer thuis omdat er geen werk meer voor hem is vanwege zijn werkzaamheden als bijvoorbeeld horecamedewerker, of moet hij uit voorzorg in quarantaine? In het begin dien je het loon doorbetalen en is het niet verplicht voor de werknemer om verlofdagen op te nemen. Dus vragen staat vrij, maar verplichten mag niet.

De vork zit bij ADV-dagen anders in de steel. Heeft je werknemer ADV-dagen of andere gespaarde uren/dagen die niet als verlof worden aangemerkt? Dan kan je het opnemen van die dagen (afhankelijk van de afspraken die daarover zijn gemaakt) als werkgever mogelijk wel invullen. Deze dagen vallen namelijk niet onder de vakantiewetgeving. Overigens wanneer er in de CAO of arbeidsvoorwaarden andere afspraken zijn gemaakt, dan dien je die als werkgever te volgen.

Intrekken van opgenomen vakantiedagen?

Juist nu komt het opgenomen of geplande verlof van werknemers goed uit. Echter voor de werknemer is het gebruik maken van de geplande en vastgestelde vakantiedagen onwenselijk. Nu rijst natuurlijk de vraag: Moet je als werkgever instemmen met de intrekking van de vakantiedagen van je werknemer?

Dit is niet van toepassing. Wanneer de aangevraagde dagen zijn goedgekeurd, dan zijn werkgever en werknemer aan gebonden, bijzondere omstandigheden in ogenschouw nemend. In onderling overleg kunnen zij hierover andere afspraken maken.

Advies nodig & vragen?

Aan de hand van de laatste berichtgeving evalueert PDC dagelijks welke voorzorgsmaatregelen er extra genomen moeten worden om de gezondheid van werkend Nederland te waarborgen. Afspraken en spreekuren bij de bedrjfsarts vinden daarom uit veiligheidsoverweging telefonisch plaats of worden verzet naar een later moment.

Wil je advies hoe een maatregel kan worden ingezet ten behoeve van je bedrijf en je personeel? Of vermoed je een besmetting bij een medewerker en heb je hier vragen over? Of zijn er gewoon andere vragen? PDC kan vanuit haar functie als arbodienst en HR-adviseur jouw vragen beantwoorden. Bel ons via 085 – 4444 330 of neemt contact op via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen