Column: Coronatijden in samengestelde gezinnen.

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Coronatijden in samengestelde gezinnen

De wereld staat op zijn kop. Kinderen hoeven niet naar school, jullie moeten misschien wel werken (of misschien ook niet). In elk geval kunnen grootouders niet oppassen. Bovendien moet je ook nog proberen de taken van de leerkracht over te nemen. En je eigen werk doen, thuis of buitenshuis. Maar (stief)ouderschap en lesgeven zijn niet hetzelfde. Je bent geen leerkracht.

Tips voor “gewone” gezinnen

Onlangs heb ik een stukje geschreven met tips in een “gewoon” (kern)gezin:  (www.interpunctie.nl…….) Maar een samengesteld gezin is nog veel ingewikkelder: je hebt eigen kinderen, kinderen van je partner. En misschien heeft jouw eigen ex-partner ook weer een nieuw samengesteld gezin, en het is zelfs mogelijk dat ook de ex-partner van jouw partner ook weer een stiefgezin heeft. En als je al die kinderen bij elkaar optelt is er al snel eentje die hoest (wat geen corona hoeft te zijn…)

Een breuk

Een samengesteld gezin bestaat altijd uit minstens één gebroken gezin. Er is een scheiding aan vooraf gegaan. Scheidingen kunnen gelukkig ook heel soepel verlopen maar sommige scheidingen verlopen rampzalig. En je kunt natuurlijk wel tegen deze ex-partners gaan roepen dat zij nu geen conflicten moeten maken, maar als het conflict eigenlijk nog het enige is wat hen bindt, dan zal dit waarschijnlijk tevergeefs zijn. Conflicten nemen niet af door iets van buitenaf, maar door het innerlijke besluit ermee te stoppen. Maar het zou mooi zijn als men zich (desnoods tijdelijk) redelijk gedraagt. Maar als men dat kón zou men dat vast al veel eerder gedaan hebben, denk ik.

Omgangsregelingen

Tips die te overwegen (maar ook niet voor iedereen mogelijk) zijn:

  • Als er al vaak conflicten zijn over de omgang, is het waarschijnlijk het best om niets te veranderen.
  • Kun je echter goed overleggen met elkaar dan kun je de regeling voor deze tijd misschien omzetten naar een soort vakantie-afspraak (3 weken bij papa/3 weken bij mama) of iets dergelijks, minder vaak wisselen kan rust geven.

Extra risico’s nu

Behoor jij, of een van de huisgenoten tot een risicogroep dan zul je daar extra rekening mee moeten houden.

Wellicht is het een idee om je voor te stellen wat je zou doen als je niet gescheiden was?

Of wat je zou doen als je ex-partner overleden was? Misschien komt er dan ineens een oplossing in zicht.

Behoort iemand tot de risicogroep

Behoort een van je huisgenoten tot de risicogroep, probeer dan hierover te praten met alle personen in kwestie. Denk na of er echt sprake is van gevaar. Soms gaan immers emoties met ons op de loop. Praat erover met iemand die wat verder van de situatie af staat.

Wanneer je met je ex-partner in overleg gaat is het beter om

  • Je emotie uit de communicatie te halen
  • Je bezorgdheid te benoemen zonder het groter te maken dan het is
  • Een concreet verzoek (wat je van hem vraagt, bv. geen vriendjes op bezoek of toezien op handen wassen) te doen aan je ex-partner

En bedenk eerst ook goed of er echt wel sprake is van gevaar

De emotie uit de communicatie halen doe je vooral door een goede voorbereiding. Zet je vraag/wens/uiting op papier en laat het iemand lezen die geen negatieve vooroordelen heeft t.a.v. je ex-partner. (Dus misschien niet je huidige partner…)

Biedt het gesprek met je ex-partner geen oplossing, overleg dan met de huisarts wat je kunt doen.

De rol van de stiefouder

Van de stiefpartner wordt veel gevraagd in deze tijden. Hij/zij kan de eigen kinderen nog wel verdragen, zelfs dag-in/dag-uit, maar de kinderen van de partner kunnen wel erg veel worden. Natuurlijk kan het soms niet anders. Praat erover en voor zover mogelijk: probeer pauzes in te lassen. Laat je partner zo af en toe even zijn/haar kinderen overnemen.

Achter het behang plakken kan niet, maar het is zeker toegestaan om eerlijk (zonder elkaar meer pijn te doen dan nodig) te bespreken waar je last van hebt.  Dan ook weer: de emotie uit de communicatie halen, bezorgdheid/probleem benoemen en een concreet verzoek doen.

Mooie dingen van deze crisis

Gelukkig zijn er mooie initiatieven: kinderen die tekeningen maken voor ouderen, muziekoptredens voor het verzorgingshuis, oude telefoontjes en tablets worden ingezameld zodat ouderen contact kunnen onderhouden met hun familie, mensen die boodschappen doen voor anderen. Hartjes voor ramen, berenjacht, en op facebook zijn er ook diverse initiatieven voor bv. het maken van mondkapjes…..Hartverwarmend.

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

Reacties

Cookieinstellingen