Groot aantal besmettingen en hoog sterftecijfer in gemeente Meierijstad

Foto: pixabay.com

Meierijstad behoort tot de gemeenten waar het aantal besmettingen en sterftegevallen het hoogst is in Nederland. Als we het sterftecijfer vergelijken met 2018 en 2019 geeft dat een meer betrouwbaar beeld dan het cijfer van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, dat sec uitgaat van geteste personen, aldus burgemeester Van Rooij in een brief aan de gemeenteraad. “Nu we zien dat de getallen weer wat afvlakken geeft ons dat de hoop dat we weer op de weg terug zijn”.

De druk op de zorg is de afgelopen week gestabiliseerd maar nog steeds erg hoog. De verdeling van schaarse beschermingsmiddelen is licht verbeterd. Daarnaast is extra testcapaciteit aangekondigd maar ook deze zal nog niet toereikend zijn.

“Wij hebben afgelopen week onze ondersteuning naar de welzijnsorganisaties versterkt. Zo hebben wij het initiatief genomen om huis aan huis een nieuwsbrief te versturen waarin de rol en mogelijkheden van onze welzijnsorganisaties bij al onze inwoners onder de aandacht is gebracht”.

Werk en inkomen

Tot en met zondag 19 april zijn er 1792 aanvragen (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers) ontvangen. Inmiddels handelde de gemeente 793 aanvragen af. De aantallen zijn inclusief Boekel en Bernheze. Het aantal aanvragen in Meierijstad is 1248. “We hebben de formatie moeten opschalen om dit verwerkt te krijgen. Het team is nu aangevuld vanuit andere afdelingen en vanuit de beide SW bedrijven”.

Er is een site gelanceerd vanuit de arbeidsmarktregio www.zzpnobboost.nl Daar kunnen ZZP-ers veel informatie vinden/krijgen. In de lokale media vragen ze aandacht voor deze site.

Het aantal aanvragen Participatiewet ligt in april lager dan in maart, maar is nog wel zichtbaar verhoogd.

Kinderopvang en onderwijs

Meierijstad beschikt nog steeds over voldoende noodopvang en er is een mooie samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang. De meivakantie is gestart. Dat betekent dat scholen gesloten zijn en de noodopvang grotendeels wordt verzorgd door de kinderopvang, waarbij diverse leerkrachten van het onderwijs stand-by staan om bij te springen indien nodig. Partijen denken zelf op creatieve wijze na over de periode ‘na corona’. “Afhankelijk van de maatregelen die op dinsdag 21 april worden opgelegd voor de periode ná 28 april, gaan wij met kinderopvang en onderwijs in gesprek om gezamenlijk op te blijven trekken”.

Kinderopvangtoeslag

Het college heeft op 14 april jl. besloten om de eigen bijdrage van ouders te vergoeden die geen kinderopvangtoeslag ontvangen. Het gaat dan om ouders die gebruik maken van peuteropvang en daarvoor een gemeentelijke toeslag ontvangen, ouders met doelgroepkinderen en ouders die op basis van een Sociaal Medische Indicatie gebruik maken van kinderopvang. Dit is in lijn met de richtlijnen vanuit Rijksoverheid en daarnaast in lijn met de compensatiemaatregel vanuit het Rijk om ouders te compenseren die wel recht hebben op kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst.

Overzicht gemeente Meierijstad

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen