Column: We zijn nog niet klaar met Corona

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

We zijn nog niet klaar met Corona

Nog langer thuis werken indien mogelijk, nog steeds afstand houden, nog steeds handen wassen. Geen uitjes, geen vakantie, geen (pop)concerten, geen terrasjes, geen etentjes in je favoriete restaurant. En dan zijn er hier in de omgeving veel mensen die nog veel hárder zijn getroffen.

Hard

Hun geliefde familielid of vriend(in) is er niet meer, of ligt nog in het ziekenhuis te vechten voor zijn leven…. Je oude moedertje in het verzorgingstehuis kwijnt weg. Kleine ondernemers die het zwaar hebben, die niet weten of ze deze crisis wel zullen overleven. Een heel ander overleven, maar toch….

Zeuren

Dan lijkt het bijna peanuts om te zeuren over relatieproblemen of opvoedingsvragen. Dan lijkt het bijna idioot om je druk te maken over je stiefzoon/stiefdochter/stiefouder. Een conflict met de buren of in de familie…. Het stelt allemaal niks meer voor.

Bij elkaar op de lip

En toch… Als je er middenin zit heb je daar ook last van. Soms misschien nog wel meer. Want je zit bij elkaar op de lip. Als je relatie dan niet lekker loopt krijg je eerder ruzie. Normaal ga je even op bezoek bij een vriendin, nu niet. Of als je puberzoon onvriendelijke dingen zegt. Normaliter stuur je hem naar boven als hij een grote mond heeft. Maar nu is ook hij aan het einde van zijn latijn. bEn wanneer zal alles weer normaal zijn? We weten het niet.

Waardering en werk

Natuurlijk zijn er nog een heleboel mensen die wél werken. En zij komen thuis en krijgen níet allemaal dat applaus en de hartjes die worden uitgestort over het verzorgend en verplegend personeel. Zij zijn misschien wel blij te mogen werken, maar ook moe.

Accu

Normaliter kun je de accu thuis weer opladen. Maar in hoeverre is daar nu nog sprake van? Je accu raakt misschien nog wel meer leeg als je thuiskom (of de hele dag thuis bent). Wat zou het fijn zijn als je even kon mopperen zonder dat iedereen chagrijnig wordt. Daarom adviseer ik: ga wandelen (hardlopen) of fietsen of tuinieren, iets in de buitenlucht. Dat mag nog!

Mocht het toch teveel worden: ik ben er gewoon. Bel me gerust.

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen