Dochters van Jan Simons (94) starten i.s.m. het Van Coothhuis bewegingsproject/ sociaal, maatschappelijk en sportieve activiteit ‘Dagelijks (l)even’

Foto: Roelien Verstegen

Bijzondere tijden vragen om bijzondere ideeën. De vier dochters van de Veghelse Jan Simons werden geïnspireerd door de Britse oorlogsveteraan, Captain Tom uit Engeland. Die honderdjarige man die zichzelf een uitdaging had gesteld om geld binnen te halen voor de medische wetenschap met een sportieve challenge: 100 rondjes. “Die krasse knar deed ons zo erg denken aan onze 94-jarige vader die in het van Coothhuis woont,” vertelt Myriam Simons. Het van Coothhuis in Veghel biedt gespecialiseerde kleinschalige zorg voor mensen met dementie en herbergt momenteel 16 bewoners.

“Vader is altijd erg sportief, energiek en levendig geweest,” gaat zus Yolanda Simons verder. “Hij is vijf weken geveld geweest door corona en is nu herstellende. Hij houdt van beweging, uitdaging en een leuke activiteit samen met de andere bewoners is juist nu belangrijk voor hen. Daarom hebben wij  een sportieve activiteit bedacht voor alle bewoners van het van Coothhuis. De uitdaging is een manier om binnen de regels van het RIVM, lekker te bewegen. Zeker wanneer je op hoge leeftijd bent en ook nog de ziekte van Alzheimer hebt, is het fijn om een doel te hebben in het leven, om grenzen te verleggen en trots te kunnen zijn op jezelf.” Dat denkt het kwartet te kunnen bereiken door middel van de activiteit ‘Dagelijks (l)even Actief’.

De bewoners van het van Coothhuis worden daarbij uitgedaagd gedurende een aantal weken, dagelijks te gaan lopen in de binnentuin. Net als ‘Captain Tom’ gaan ze de uitdaging aan met hun leeftijd. Gedurende meerdere weken gaan de bewoners het aantal rondjes lopen van hun eigen leeftijd.

“De oudste loopt dus het meest,” concludeert zus Barbara Simons, en die oudste en enigste man is ons pap!”

De rondjes die de bewoners lopen, kunnen worden gesponsord. “Van het geld dat binnenkomt, zal in de binnentuin een jeu-de-boules baan aangelegd gaan worden, te gebruiken door bewoners, en voor een breder maatschappelijk doel” besluit Marie-Jose.

Feestelijke start

De activiteit startte feestelijk op dinsdag 19 mei. De bewoners doen mee naar eigen vermogen en kunnen eventueel lopen met rollator, stok, rolstoel, of in de arm van een verzorgster. Bewoners die niet lopen, of een keer geen zin hebben, kunnen gewoon publiek zijn en aanmoedigen.

Sponsoren

Iedereen kan op afstand steunen door te sponsoren en een bedrag te storten op rekeningnummer: NL85RABO0313649480

t.n.v. Stichting Vrienden van Dagelijks Leven

onder vermelding van: Dagelijks (L)even Actief  van Coothhuis Veghel

en de naam waarvoor de sponsoring bedoeld is.

Dagelijks (L)even

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden