Column: Niet Roomser dan de Paus

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Niet Roomser dan de Paus

Sommige mensen laten zich voor van alles uitmaken. Zo was er een man die zich door zijn vrouw uit liet maken voor “sukkel” en “idioot” als hij dingen deed die wellicht niet zo handig waren. Nu ben ikzelf niet Roomser dan de Paus en moet ik toegeven dat ik zoiets ook wel eens zeg tegen mijn man. Niet netjes, ik geef het meteen toe!

Munitie

Iemand uitschelden is nooit fraai, en bovendien ook nooit wáár. Iemand is nooit in alles een sukkel, en iedereen doet wel eens stomme dingen. Maar we zijn allemaal mensen en zeggen soms stomme dingen. Helaas ging deze man het nog geloven ook, dat hij een sukkel en een idioot was. En dat gaf mevrouw nog meer munitie om hem te “bekogelen”.

Uiteraard legde het verschil uit tussen het benoemen van “fout gedrag”  en “fout zíjn”. Mevrouw besefte al snel dat ze iets te stevig uitpakte en wilde haar gedrag veranderen. Maar dat is niet het enige wat er in zo’n geval moet gebeuren!

Zelfbewustzijn

Meneer moest ook aan de slag. Het is niet bepaald een teken van zelfbewustzijn, als je toestaat dat iemand dit zegt. Zo had hij het nog nooit bekeken. Hij leed eronder, voelde zich af en toe zeer minderwaardig, maar hij had nooit beseft dat hij er ook zelf iets aan kon doen.

Ik heb daar enkele gesprekken met hem over gehad, om hem te leren wat assertiever te reageren. Bv. door te zeggen: Ik pik het niet langer als je me sukkel noemt, maar ik geef toe dat ik dit wat onhandig heb aangepakt. Ik heb mevrouw zelfs aangemoedigd om dit af en toe expres wél te zeggen, zodat hij kon oefenen.

Menselijk

Wil dat nu zeggen dat je nóóit tegen je partner mag zeggen dat hij een sukkel is? Ik doe het immers zelf ook… Het is beslist niet fraai, maar je bent ook maar een mens. We zijn allemaal doodgewone mensen met fouten en gebreken. Natuurlijk, als ik langer nadenk zeg ik het ook anders tegen mijn man, als ik vind dat hij iets doms doet.

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

Reacties