Column: Rouwen is heus niet altijd treurig

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Rouwen is heus niet altijd treurig

Bij rouwen is er verdriet: iemand missen die er misschien niet meer is, of niet meer zoals je hem/haar kende. Rouwen is in elk geval hard werken (rouwarbeid). Maar er wordt vaak zo negatief tegenaan gekeken, alsof je er ver van vandaan moet blijven. Het hoort er echter gewoon bij. Natuurlijk is er verdriet, maar als je dat verdriet goed doorloopt dan word je er juist een blijer mens van.

Ieder doet het anders.

Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Er zijn stadia die je doorloopt, maar er is geen vaste volgorde, en als je een stadium hebt gehad, kan dat ook weer meerdere malen terugkomen. Rouwen kan totaal onvoorspelbaar verlopen.

Lichamelijke klachten

Een goed rouwproces maakt je sterker, en juist als je er niet aan wilt beginnen verlengt dat een rouwproces. Sommigen steken hun kop in de grond, willen er niet aan denken, en krijgen juist daardoor allerlei vage medische klachten die hen dwingt om te luisteren naar wat hun lijf zegt: luister naar mijn verdriet.

Huilen, maar zeker ook lachen

En juist door het verdriet aan te gaan, te huilen (maar ook gerust te lachen als er wat te lachen valt), te treuren en te gedenken, mooie muziek te draaien en stil te staan bij wat de betreffende persoon voor je betekend heeft, kun je ook weer voluit leven. Als je niet naar je verdriet luistert, wordt ook het positieve niet meer gevoeld.

Het rouwen is niet alleen maar treuren. Het wordt normaliter afgewisseld met goede momenten, leuke momenten (leuke momenten die je misschien samen had), maar ook leuke momenten in het NU, in het dagelijkse leven. En even later zit je weer in tranen om het gemis.

Bij stagnatie is hulp nodig

Hulp is soms nodig als de rouw stagneert, als alles grijs en grauw blijft, als je nergens anders mee bezig kunt zijn. Er is verder geen “goede” of “foute” manier van rouwen. Ieder doet het op zijn eigen manier. En wanneer heb je iets verwerkt? Soms denk je dat je het verwerkt hebt en soms word je overvallen door het verdriet. Je zult het nooit vergeten, het blijft bij je.. En er zijn periodes dat je er niet aan denkt.

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA Veghel

www.interpunctie.nl [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen