Actiegroep ‘LijnRecht’ blijft strijdvaardig

Foto: Hans Rijkers | LijnRecht TEGEN Zon- en Windpark

Actiegroep LijnRecht strijdt al sinds begin dit jaar tegen het onnodig aanleggen van zon- en windparken in de gemeente Meierijstad. Met name zonneweides of eigenlijk zonnecentrales hebben op dit moment de aandacht van de actiegroep. Het wachten is nu op de bekendmaking van de eerste 50 hectare zonneweides (of centrales) van de mogelijk 900 ha, die in 2020 vergund gaan worden. Een externe commissie heeft 38 ingediende initiatieven welke door 20 partijen zijn ingediend beoordeeld.

“Hiervan worden één dezer dagen de initiatieven van de eerste 50 hectare (let wel om en nabij 75 voetbalvelden) als zijnde de beste initiatieven aan het college van B en W. voorgelegd. Waar deze komen te liggen is tot nu toe nog voor iedere burger uit Meijerijstad één grote verrassing, al houden we als actiegroep LijnRecht tegen Zon- en Windpark er sterk rekening mee dat ons gebied bij de goedgekeurde plannen zit. En hoe dat plan er dan uit komt te zien is dus nog een complete verrassing. Waar de overige zonneweides (of centrales) komen te liggen is mogelijk voor een groot gedeelte van Meierijstad een nog grotere verrassing”, aldus de woordvoerder van de actiegroep.

“Een WOB verzoek vanuit onze zijde lijkt wel gedeeltelijk te worden gehonoreerd, maar is vanwege het te laat indienen en de tijd die er voor nodig is om het voor alle partijen goed te laten verlopen, niet tijdig genoeg afgerond. Hierdoor worden de overige initiatieven pas openbaar gemaakt nadat College van B en W  de eerste 50 ha gepubliceerd heeft. Neemt niet weg, dat de niet goedgekeurde initiatieven komend jaar weer opnieuw ingediend kunnen worden voor de 2e trance 50 ha, gepland in 2021. Echter hebben de burgers van Meijerijstad dan wel een beeld waar in Meijerijstad nog meer initiatieven gepland zijn”..

Hoe gaat het nu verder volgens actiegroep ‘LijnRecht’

Het college zal de initiatieven voor de eerste 50 ha als de beste plannen aan de gemeenteraad voordragen. Ten eerste heeft een zogenaamde externe commissie van wijzen alles bekeken en beoordeeld. Ten tweede zijn daar mogelijk nog extra externe deskundigen bij betrokken om een laatste oordeel te vellen.

“Als externe deskundigen dit zeggen dan moeten deze 50 ha wel tot de beste plannen behoren en zullen vergund worden. Daarbij moet nog wel onderscheid gemaakt worden in initiatieven met een perceelgrootte tot 5 ha en in initiatieven groter dan 5 ha. Plannen tot 5 ha kunnen namelijk via de korte procedure vergund worden. Zijn percelen groter dan 5 ha, dan mag de gemeenteraad nog oordelen, of een plan gewenst is in dat gebied. Maar ja, heb je keus als gemeenteraad. Natuurlijk, keus heb je altijd echter volgen raadsleden vaak het partijbelang en stemmen vaak eensgezind”. 

“Als in het (afgelopen) voorjaar de meerderheid van de Raad akkoord gaat om 50 ha per jaar te vergunnen, dan is het de vraag of dat in het najaar anders zal zijn als de beste 50 ha uit de hoge hoed wordt gepresenteerd. Wij van LijnRecht denken dat ’t naïef is om te denken dat als plannen onder die omstandigheden gepresenteerd worden, daar geen meerderheid voor zou zijn”.

En toch is de hoop op die Raad gevestigd! Actiegroep ‘LijnRecht’ blijft de raadsleden informeren zodat juiste en wel overwogen besluiten worden gemaakt. Het kan wel eens een zeer hete herfst worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen