App CoronaMelder vanaf vandaag in het hele land in gebruik

Foto: Sam Fish

De Eerste Kamer heeft afgelopen week ingestemd met de Tijdelijke wet notificatieapplicatie Covid-19. Deze wet regelt voor het gebruik van de app CoronaMelder op basis van vrijwilligheid. Vanaf vandaag, zaterdag 10 oktober, is in heel Nederland de CoronaMelder te downloaden.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is opgelucht: “We moeten alles op alles zetten om verspreiding van het virus de kop in te drukken. De app kan daarin een belangrijke rol spelen.” De app is een aanvulling op de huidige onderzoeken en stelt mensen in staat de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Bescherming privacy

De app beschermt de privacy doordat er geen informatie van gebruikers of de locatie van een gebruiker wordt opgeslagen. Daarnaast mogen mensen nooit, direct dan wel indirect, door wie dan ook worden gedwongen hem te gebruiken. Zo mag een restauranteigenaar het gebruik van CoronaMelder niet verplichten op zijn terras of in zijn zaak. Dankzij de app kunnen meer mensen sneller een bericht krijgen dat ze in de buurt van een besmet persoon zijn geweest.

Ruim miljoen gebruikers

De applicatie is de afgelopen weken in vijf regio’s getest. Alleen daar konden mensen via de app anderen waarschuwen dat ze in de buurt van een besmettelijke persoon waren geweest. Vanaf aanstaande zaterdag kan dat overal in Nederland. De app is sinds de start van de praktijktest ruim 1,3 miljoen keer gedownload.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen