Column: Besluiten nemen, impulsiviteit… zou het met de hoeveelheid mogelijke keuzes te maken kunnen hebben?

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Besluiten nemen, impulsiviteit…

zou het met de hoeveelheid mogelijke keuzes te maken kunnen hebben?

Sommige mensen zijn heel besluitvaardig. Ze zetten voor- en nadelen van hun dilemma’s op een rij en maken een keuze. Klaar is kees. Veel mensen worstelen met keuzes maken. Want als je een keuze maakt, maak je daarmee ook een keuze TEGEN een andere mogelijkheid

Geen stap vooruit

Ik had ik eens een keer een cliënt die erg veel van zijn vriendin hield, maar toch niet de stap durfde nemen om tegen de wens van zijn ouders in te gaan (om definitief voor haar te kiezen). Zijn ouders waren tegen deze relatie en wilden dat hij het uitmaakte. Dat deed hij niet, maar hij durfde ook geen vervolgstappen te nemen.

Na jaren te twijfelen was er niks veranderd. Iedereen vond dat hij zijn eigen keuzes moest maken, toch kon hij het niet. Het opvallende was dat hij eigenlijk met heel veel keuzes worstelde: of hij liever naar de film ging of een boek wilde lezen, hij kon niet kiezen.

Of hij liever koffie had of een pilsje…. Hij kon niet kiezen. Of hij op vakantie wilde naar Frankrijk of naar India, hij wist het niet. Het liefst liet hij dit soort keuzes over aan zijn vriendin.

De perfecte keuze

Sommige van deze mensen durven niet te kiezen uit oogpunt van perfectionisme: als ik de keuze maak zou het ook achteraf de verkeerde keuze kunnen zijn. Of met verantwoordelijkheid nemen: als je kiest dan ben je daarvoor aanspreekbaar, jíj hebt de keuze gemaakt! Maar soms is een keuze maken beter, dan geen keuze maken. Het geen keuzes kunnen maken kan ook met andere dingen te maken hebben. Maar als je zoveel moeite hebt met het maken van een keuze is het goed om hiervoor hulp te vragen.

Iet-wiet-waait-weg

De tegenhanger van besluitvaardigheid is impulsiviteit. Eerst doen, dán denken. Dat kan op allerlei manieren aflopen. Impulsief gedrag zou ook te maken kunnen hebben met de hoeveelheid keuzes die er te maken zijn. Gewoon kiezen met de ogen dicht: iet-wiet-waait-weg.

Als je niet kiest wordt er voor je gekozen

Zo ook met het bovengenoemde stel. Omdat hij na jaren nog steeds geen keuze had gemaakt besloot zijn vriendin de relatie uit te maken, toen zij tegen de 30 jaar liep. Haar kinderwens was groot, en uiteindelijk heeft ze een nieuwe partner gevonden waarmee ze twee kinderen kreeg. Zo werd er vóór hem gekozen toen hij niet zelf een stap zette.

Voor zover ik weet is hij nog steeds alleen.

 

.Nellie Timmermans

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen