Direct Action Everywhere voert actie in Veghel tegen dierenleed

Foto: meierijstad.nieuws.nl

De actiegroep Direct Action Everywhere voerde zaterdag actie in Veghel om aandacht te vragen tegen dierenmishandeling. Zij bestrijden het carnisme, het tegenovergestelde van veganisme, een levensstijl waarmee men dieren ziet als een product en daardoor nu miljoenen dieren worden gefokt en vermoord in slachthuizen voor de mens om te consumeren en te dragen. Zij willen hiermee bereiken dat de mens wakker wordt en een ethische levensstijl omarmd en veganistisch gaat leven.

Zo’n 20 actievoerders hadden zich op de Veghelse Markt verzameld. Zij voerden een stil protest, er werd niet geschreeuwd en niet geroepen. Met tekstborden en varkensmaskers wilde men hun denkwijze duidelijk maken. De gemeente en politie waren door de actiegroep vooraf op de hoogte gebracht van de actie.

24-10-2020 Protest dierenleed

24-10-2020 Protest dierenleed

Men had in eerste instantie willen protesteren in de Kalverstraat. Daar waar enkele weken geleden Miriam en Marcel Berkvens hun themawinkel ‘Oink’ openden maar omdat daar de anderhalve meter niet gehandhaafd kon worden, week men uit naar de Markt in Veghel. “Deze winkel presenteert met trots producten die gemaakt zijn met onderdelen van varkens”, aldus de woordvoerder van de actiegroep.

‘Oink’

Het echtpaar Berkvens zegt trots te zijn op het beroep van varkensboer en wil de consument kennis laten maken de boerderij. Ze gaan in gesprek met klanten en verteld hen waar de producten vandaan komen en leert hen alles over varkens. Zo delen ze hun agrarische kennis met een breder publiek en verkleinen ze de afstand tussen boeren en burgers.’

In de winkel vinden bezoekers meer dan 500 verschillende varkensproducten. Het product wat erg in trek is, is vlees wat men samen met een aantal andere varkensboeren heeft ontwikkeld. Dit vlees bestaat voor een deel ook uit plantaardige vetten.

Workshops

Over enkele weken wil Miriam in de winkel starten met het geven van workshops. Het eerste idee heeft onze verslaggever vandaag al gezien; het vervaardigen van een kerstbal naar een leuke varkenskop.

24-10-2020 Protest dierenleed

24-10-2020 Protest dierenleed

24-10-2020 Protest dierenleed

Steun

Het echtpaar Berkvens van ‘Oink’ kreeg bijstand van o.a. Caroline van der Plas, lijsttrekker van BoerBurgerBeweging en van enkele varkenshouders die in omgeving van de winkel stonden. “Als de actiegroep hier zo tegen is, laat ze dan plantaardige producten verkopen in het leegstaande pand tegenover Oink, aldus één van hen.

 

Reacties