Kabinet gaat getroffen ouders toeslagenaffaire compenseren

Foto: Flickr / Maarten van Maanen

Iedere gedupeerde van de toeslagenaffaire rond de kinderopvang krijgt in de komende vier maanden 30.000 euro ter compensatie, zegt staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen. Tijdens een overleg in het Catshuis is besloten dat alle getroffen ouders recht hebben op dezelfde compensatieregeling, aldus de bewindsvrouw. Ouders die recht hebben op meer, komen daarvoor ook nog in aanmerking.

Daarnaast worden met gemeenten afspraken gemaakt over hulp voor ouders die een baan of huis zijn kwijtgeraakt. Ook voor de kinderen van de gedupeerden komt een regeling.

Het ministerie van Financiën heeft momenteel zo’n 9000 gedupeerden in beeld, maar denkt dat in totaal 26.000 ouders ten onrechte als fraudeur zijn aangemerkt en behandeld. Voor 1 mei hoopt Van Huffelen zoveel mogelijk mensen de 30.000 euro uit te keren. Voor de ouders die al in beeld zijn kan dat sneller, maar een datum of termijn wilde ze er niet op plakken.

Voor ongeveer de helft van de gedupeerde ouders zal de 30.000 euro de geleden schade dekken, denkt Van Huffelen. Sommige ouders zullen meer krijgen dan wat ze zijn kwijtgeraakt, maar die groep hoeft niet te vrezen voor terugvorderingen, belooft de bewindsvrouw. Mensen die recht hebben op meer, zullen dat krijgen.

Hulp vanuit de gemeente

Ouders kunnen naast financiële compensatie ook andere hulp ontvangen om hun leven weer op orde te krijgen.

De Belastingdienst/Toeslagen en de gemeenten gaan samenwerken om ouders te helpen die door de problemen met kinderopvangtoeslagen getroffen zijn. Deze samenwerking zorgt ervoor dat ouders naast financiële compensatie ook andere hulp kunnen ontvangen om hun leven weer op orde te krijgen.

Bent u ook slachtoffer van de Kinderopvangtoeslag? Wat kunt u doen?

  1. Meldt u zich als gedupeerde bij de Belastingdienst
    Dat kan via het speciale telefoonnummer: 0800 2358358. Zodra u zich gemeld heeft, gaat de Belastingdienst met u in gesprek. De Belastingdienst informeert daarna ons als gemeente als u onze hulp kunt gebruiken en u daarvoor toestemming heeft gegeven.
  2. Contactpersoon bij Meierijstad
    Contactpersoon in onze gemeente is mevrouw Mieke Bosch, klantmanager schuldhulpverlening/armoedeambassadeur. Mieke gaat met u in gesprek om te kijken of en welke begeleiding, hulp-  en dienstverlening nodig is. We doen dit volgens de landelijke samenwerkingsafspraken die met de Belastingdienst zijn gemaakt.

U kunt zich ook rechtstreeks melden bij onze gemeente. Neem dan contact op met Mieke Bosch. Haar contactgegevens zijn: [email protected] of via 14 0413.

De gemeente Meierijstad denkt graag met u mee.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen