Het (coronajaar) 2020 bracht ook ‘positieve’ reacties bij mensen naar boven

Foto: nieuws.nl

2020 gaat de boeken in als een ‘bijzonder’ jaar. Het jaar dat de hele wereld in de greep hield van het coronavirus. Een jaar wat vele slachtoffers telde, ook in onze gemeente.

Maar ook een jaar waarin velen steun brachten aan hulpverleners die dag en nacht klaarstonden of mensen die bewoners van verzorgingstehuizen, die noodgedwongen hun deuren moesten sluiten, een (muzikaal) bezoek op afstand brachten. Horeca, die ondanks de noodgedwongen sluiting, iets extra’s wilde doen voor hen die het nog moeilijker hadden.

Naast het sluiten van verzorgingshuizen en horeca, sloten ook scholen hun deuren. Evenementen werden gecancelled en thuiswerken en online lesgeven werd bijna normaal.

Reden voor ons om een aantal bijzondere momenten/initiatieven nogmaals onder de aandacht te brengen. We zullen er ongetwijfeld een aantal vergeten zijn. Onze excuses daarvoor.

Hart

In de eerste weken werd vooral Erp zwaar getroffen. Reden voor een betrokken Erpenaar om inwoners te vragen een rood hart voor het raam te hangen om op die manier medeleven en steun te betuigen aan familieleden van overledenen en slachtoffers die op dat moment geveld waren door het virus.

LightTheSky

Zondag 22 maart verlichtte Purple Group uit Schijndel de hemel voor hen die hard aan het werk waren voor iedereen en om hun eigen mensen, alle collega’s en collega-bedrijven een hart onder de riem te steken. Bedrijven die, door de coronacrisis, stil vielen.

Purple-Group-Schijndel

Puzzelactie

Wat te denken van Jessica de Jong, werkzaam in het restaurant van Brabant Zorg Odendael in Sint-Oedenrode. Zij zamelde legpuzzels in om ouderen, die noodgedwongen binnen moeten blijven, een vorm van vrijetijdsbesteding te bieden. Haar puzzelactie was zo’n succes dat vele ouderen, ook buiten Meierijstad, een puzzel ontvingen.

23-03-2020-Puzzelactie-Jessica-de-Jong-896x5041-915x518

Luxe gebakjes

Ook in maart verraste cateraar Maison van den Boer bewoners en medewerkers van drie Veghelse tehuizen van BrabantZorg met luxe gebakjes. Zij kregen een onverwachtse traktatie in deze moeilijke tijd. Eerder doneerde de koninklijke cateraar al een grote voorraad aan de voedselbank door de vroegtijdige beëindiging van TEFAF en de annulering van evenementen zoals The Dutch Masters Indoor Brabant.

Lage-resolutie-Gebak-bij-BrabantZorg-915x518

Smartphones voor ouderen

Leefgoed, een samenwerkingsverband van 11 organisaties, startte een actie om ouderen dichterbij elkaar te brengen. Ouderen mochten vaak niet naar buiten en om ze toch contact te laten houden met de ‘buitenwereld’ gingen zij, samen met ONS-welzijn, op zoek naar ‘oude’ smartphones.

iPhone-896x504-915x518

Hartjes

Op dinsdag 24 maart j.l. plaatste Rijkers Naaimachines op hun Facebookpagina een oproep om, samen met klanten, in actie te komen voor de ouderen in onze gemeente. Dat aan deze oproep massaal gehoor werd gegeven bleek wel uit het feit dat Leo Rijkers vrijdagmiddag 27 maart de eerste 70(!) hartjes af kon gaan leveren bij de ouderen in verzorgingshuis Joachim en Anna. Om hen zo ‘een hart onder de riem te steken’.

27-03-2020-Rijkers-Naaimachines-05-915x518

Brief van onze burgemeester

Eind maart ontvingen de bewoners en het personeel van alle verzorgingshuizen in Meierijstad een persoonlijke brief van de burgemeester. Dit om hen, speciaal in deze moeilijke tijd, een hart onder de riem te steken. Naast de persoonlijke boodschap werden de bewoners en het verzorgend personeel getrakteerd op een appelflap.

Brief burgemeester

Met je hart Matinee

Nostalgische televisiezender ONS zond dinsdag 31 maart, in samenwerking met stichting Met je hart een speciaal matinee uit om ouderen in corona-tijd een hart onder de riem te steken. Het matinee met de titel Met je hart Matinee werd gepresenteerd door Hella van der Wijst. Zij zocht vanuit haar woonkamer contact met bekende en minder bekende Nederlanders in het land en muzikant Lars Zebregs speelt verzoeknummers van de ouderen.

Hella van der Wijst

Tasje vol Geluk

In samenwerking met het PieterBrueghelHuis deelde Katja Vermeer, jongerenwerker van ONS Welzijn aan jonge mantelzorgers ‘tasjes vol geluk’ uit. Ook aan jongeren werd gedacht in dit bijzonder jaar.

Tasje-vol-geluk-915x518

Cake, bloemen en tekeningen

Kinderen van groep 6 van OBS De Uilenbrink uit Veghel waren woensdagmiddag 22 april naar het klooster van de Zusters Franciscanessen gegaan om de zusters een ‘hart onder de riem’ te steken. Door het Coronavirus hebben de zusters van verschillende zusters afscheid moeten nemen.

Sinds begin van het vorige schooljaar zijn, in verband met de vernieuwing van de school aan Melisselaar, groep 5 t/m 8 gehuisvest in een gebouw op het kloosterterrein aan de Deken van Miertstraat in Veghel.

Een lied als steun

Ook Zijtaart werd in de eerste weken zwaar getroffen. Reden voor Susan, Ellen en Stan om het nummer ‘Stil in Zijtaart’ op te nemen. Het nummer ‘Stil in Mij’ van Van Dik Hout werd door hen voorzien van een zeer passende tekst die sloeg op wat er speelde in Zijtaart tijdens de eerste maanden van de corona uitbraak. Wij spraken hen enkel dagen na de opnames van de clip.

Stil-in-Zijtaart-915x518

Soep

Vrijwilligers van het Pieter Brueghelhuis in Veghel bezorgden soep nadat medewerkers van diverse welzijnsorganisaties vooraf (alleenstaande) mensen hadden benaderd. De soep werd beschikbaar gesteld door de Verspillingsfabriek, onderdeel uitmakend van Hutten.

20-04-2020-PieterBrueghelHuis-03-915x518

Veghelse ijsjes

Zaterdagmiddag 11 april, met een buitentemperatuur boven de 20 graden, werden bewoners van drie verzorgingstehuizen verrast door Diepvriesspecialist Van Rijsingen. Nico van Rooij ging persoonlijk op pad met 500 waterijsjes. Een actie die vooraf niet gecommuniceerd werd, maar waar onze redactie ‘lucht’ van kreeg. Mooi gebaar!

Van-Rijsingen-Diepvries-specialist-915x518

Grootmoeders soep

De horeca, vele weken dicht het afgelopen jaar, maar voor Alex van Rossum van ‘De Gouden Leeuw’ in Veghel geen reden om niets te doen. En dus werd er ook in zijn keuken gewerkt aan een hele lekkere verse groentesoep. Speciaal voor de vele ouderen die noodgedwongen thuis moesten blijven in tijden van corona.

09-04-2020 De Gouden Leeuw 01

‘Hart onder de riem’ hartjes

Normaal spreek je je collega’s bijna dagelijks. In 2020 was dat anders. Vaak alleen telefonisch. Om toch haar gevoel van trots van haar team over te kunnen brengen naar haar collega’s nam Leonie van den Bergh haar haakpen en haakte voor al haar collega’s bij Laverhof prachtige ‘Hart onder de riem’ hartjes. Een klein gebaar, maar wel betekenisvol.

Leonie-van-den-Bergh-en-Christel-de-Laat-915x518

Hallo Familie laat ouderen videobellen

Hallo Familie, een initiatief van Coen Hendriks (Zenzo Maatschappelijk Vastgoed en partner van Leefgoed), Elke van Looveren (werkzaam bij Jumbo), Anneke Vogels-van Eijk (eigenaar WriteNow Online Communicatie) en Ron van Zelst (eigenaar roem events) zamelden geld in om de aanschaf van tablets mogelijk te maken. Met deze tablets werd het voor ouderen in verzorgingstehuizen mogelijk om te videobellen en op die manier familie en bekenden toch te kunnen zien.

Watersteeg-915x518

Medewerkers IBN Veghel denken aan dak- en thuislozen

Terwijl iedereen in Nederland het advies kreeg om thuis te blijven moesten dak- en thuislozen op straat zien te overleven. Reden voor IBN Veghel om, in samenwerking met Achmea, Asito, CSU, Sodexo, Vebego 10.000 hygiënepakketten in te pakken en te overhandigen aan het Leger des Heils.

IBN

Thuiskoks in actie voor ouderen tijdens Heel Veghel kookt Met je Hart

Hartverwarmend was het om te zien hoe creatief de thuiskoks in hun keuken zijn geweest tijdens de tweede editie van Heel Veghel kookt Met je Hart. Geen maaltijd was gelijk en ze zagen er allemaal echt verrukkelijk uit! Enkele tasjes waren zelfs prachtig beschilderd en met kaartje erbij biedt dat extra kracht in deze voor vele ouderen moeilijke tijd. Het niet zien van hun kinderen, geen clubjes of koffiemomentjes was voor velen erg verdrietig.

Met je Hart Veghel

Vrijwilligers De Zonnebloem verrassen hun gasten

Vrijwilligers van De Zonnebloemafdeling Veghel e/o verrasten op 2 oktober j.l. zo’n 170 gasten met een bezoek aan huis. Al enige tijd was en is het voor de Zonnebloem niet mogelijk om activiteiten te organiseren en men wil hun gasten wel ‘in de gaten houden’. Dit gebeurt vaak door ze even te bellen of langs te gaan met een kleine attentie, zoals begin oktober.

02-10-2020 De Zonnebloem 00

Saskia Veldhuis uit Mariaheide start FeestjeOpDeDeurmat

Hoe steek je mensen in deze coronatijd een hart onder de riem? Hoe breng je weer wat ‘kleur’ bij mensen in een verzorgingstehuis die geen bezoek mogen ontvangen? Hoe breng je weer een glimlach op het gezicht bij mensen die verdriet hebben? Hoe geef je kanjers de aandacht die ze nodig hebben of verdienen?

Vragen die speelden bij Saskia Veldhuis – Eichelsheim uit Mariaheide. Reden voor haar om @feestjedeurmat in het leven te roepen. Via dit twitteraccount vraagt zij volgers, om mensen in deze moeilijke tijd een beetje steun te bieden en/of op te fleuren, door een kaartje te sturen.

Inmiddels is dit initiatief ‘viral’ gegaan en heeft zij in heel Nederland een soort van ‘hofleveranciers’ die haar voorzien van kaarten en postzegels om deze weer te kunnen versturen. Deze ‘hofleveranciers’ zorgen er mede voor dat nog meer mensen, van Groningen tot Maastricht en van Vlissingen tot Den Helder, een kaartje sturen naar hen die een beetje extra aandacht nodig hebben.

Deze actie ‘loopt’ gewoon door, dus wat let u!

FeestjeOpJeDeurmat 00 FeestjeOpJeDeurmat 01

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen