Rolstoelbus verboden voor rolstoelen

Foto: HART

Gebruikers van bepaalde rolstoelen dreigen in de (nabije) toekomst geweigerd te worden in het speciale vervoer voor rolstoelen. Reden daarvan is een wijziging in de regels met betrekking tot de veiligheid. De wetgever wil dat er in regiotaxi’s alleen nog type rolstoelen worden geplaatst die crashtests met succes hebben doorstaan.

Politieke partij Hart heeft hier toch zo haar vragen over.

Op maat gemaakt

Nogal wat rolstoelen zijn echter op maat gemaakt en daarvan bestaat dus slechts één exemplaar. Het gevolg is dat die rolstoelen niet kunnen worden getest – bij zo’n test zou dat enige exemplaar onherstelbaar kapot kunnen gaan. Of er moet een tweede identieke rolstoel worden gemaakt, louter en alleen voor die test. Dat is onbegonnen werk.

Hart las hierover in het concept van de kadernota 2022 van de ‘Gemeenschappelijke Regeling Kleinschalig Collectief Vervoer’, in de volksmond de regiotaxi.

Uitzonderingspositie

De gebruikers van op maat gemaakte rolstoelen kunnen dit jaar nog probleemloos gebruik maken van de regiotaxi. Een nieuwe wet die zo’n crashtest verplicht stelt, zou in 2021 ingaan en is een jaar uitgesteld. Wat Hart betreft maakt de wetgever een uitzonderingspositie voor dit type rolstoelen. Het kleine risico op een ernstig ongeluk weegt immers niet op tegen de ellende die ontstaat als mensen de deur niet meer uitkunnen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen