Nederland gestart met vaccineren

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Vandaag is men in Nederland, als laatste land in de Europese Unie, gestart met het inenten tegen corona. In Veghel, in een voormalig distributiecentrum van Jumbo Supermarkten werd Sanna Elkadiri, zorgmedeweker bij Zorggroep Elde Maasduinen in Boxtel, als eerste gevaccineerd.

In Houten en Rotterdam start men op vrijdag 8 januari. Amsterdam, Drenthe en Haaglanden volgen op 11 januari en de overige GGD-regio’s op 15 januari.

Op deze locatie in Veghel zijn 12 teststraten ingericht. Uitbreiding van nog eens 12 ‘straten’ is op deze locatie mogelijk, mocht dat nodig zijn.  Verpleeghuispersoneel, ziekenhuispersoneel en personeel acute zorg zijn de eerste die bij de GGD in Veghel ingeënt worden.

Vervolg

Vanaf vrijdag 8 januari a.s. is het de beurt aan kwetsbare ouderen in zorginstellingen. Half februari personen 60- met medische indicatie via de huisarts en GGD. Vanaf maart 60+ thuiswonend via de GGD en 75+ thuiswonend via de huisarts en vanaf april/mei de rest van Nederland (tussen 18 en 60 jaar).

In het 3e kwartaal zou dan iedereen ingeënt moeten zijn.

Vaccins

BioNTech-Pfizer levert de eerste vaccins, genoeg om, in eerste instantie, 225.000 zorgmedewerkers twee keer te prikken. In totaal zullen de GGD’en zo’n 350 tot 400 prikkers inzetten. De overkoepelende organisatie van de gezondheidsdiensten zegt over voldoende gekwalificeerd personeel te beschikken om te kunnen beginnen met vaccineren.

Trotse burgemeester Kees van Rooij

06-01-2021 Eerste vaccinatie in Veghel 1

Burgemeester Van Rooij van Meierijstad gaf aan ‘kei’ trots te zijn en vooral ‘kei’ trots op al die mensen die met elkaar deze start hebben gerealiseerd. “Alles heeft best wel wat voeten in aarde gehad. Ik ben trots op de samenwerking tussen alle partijen die bij deze operatie betrokken zijn. Maar ik ben vooral trots op dat het vaccineren nu echt van start is gegaan.” Hij twijfelt niet om zich te laten vaccineren maar net als vele leeftijdsgenoten moet ook onze burgemeester nog even op zijn beurt wachten. “Iedereen moet natuurlijk zelf beslissen wat hij of zij doet maar ik heb voldoende daarover gelezen en gezien dat ik daar absoluut vertrouwen in heb.”

“De reden dat de landelijke start in Veghel plaatsvond heeft te maken met een beetje geluk en gedrevenheid. Geluk dat hier een locatie vrij was die aan alle gestelde eisen voldeed en de gedrevenheid van velen in Meierijstad dat het bedrijfsleven hier, met elkaar op zoek ging naar locaties. De GGD voelde zich direct welkom in Veghel en men had direct in de gaten er niet alleen voor te staan maar dat er in deze gemeente iedereen voor zou gaan om dit mogelijk te maken.

Van Rooij heeft ook niet gemerkt dat er veel woorden aan vuil gemaakt werden, er was geen stress, ondanks dat het allemaal snel moest. Men was professioneel en men wist waar men mee bezig was.

Thérèse Claassen, waarnemend directeur GGD

06-01-2021 Eerste vaccinatie in Veghel 2

Volgens de directeur van de GGD, Thérėse Claassen, was de cirkel rond. “In maart was deze omgeving het episch centrum van de corona uitbraak. Met een flinke oversterfte. Dit zorgde voor een flinke impact in de hele samenleving en dan is het ‘mooi’ dat iedereen hier de schouders eronder zet en zegt ‘dan zijn wij ook klaar om ervoor te zorgen dat hier de eerste prikken gezet kunnen worden,”

06-01-2021 Eerste vaccinatie in Veghel 5

06-01-2021 Eerste vaccinatie in Veghel 4

Reacties

Cookieinstellingen