Terrassen naar buiten als protest tegen het coronabeleid van de overheid

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Minstens 65 lokale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland hebben vandaag hun terrassen buiten uitgezet als protest tegen het beleid van de overheid.

Het heropenen van terrassen door boze horeca-ondernemers kreeg dinsdag een ‘ludiek’ karakter. Dat zei Johan de Vos namens een groep van tientallen regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De terrassen worden wel opgezet, maar er worden geen consumpties geserveerd. Eet- en drinkgelegenheden moeten wegens de lockdown gesloten blijven, maar volgens de actiegroep van horeca-uitbaters is die regel onzinnig voor de buitenruimtes. Dat wilden ze laten zien door dinsdag hun terras opgepoetst en wel buiten te zetten.

Een duidelijk statement van Koninklijke Horeca Nederland

Tunnelvisie

De Vos: “Het gaat om een ludieke actie waar iedere afdeling zijn eigen invulling aan geeft. Het is niet de bedoeling dat er geserveerd wordt, al ben ik er voor mezelf nog niet uit of ik me daar wel aan houd.” Hij heeft een kroeg in Breda en zegt dat in zijn stad dinsdag 40 tot 45 horecaondernemers hun terrassen buitenzetten om 12.05 uur. “We zullen laten zien dat het op verantwoorde wijze kan, met voldoende afstand.” De woordvoerder van het actiecomité van de horeca-afdelingen is de coronabeperkingen voor de horeca beu en vindt dat de regering “elke vorm van realiteitszin heeft verloren” door eraan vast te houden. “Ik zie hier voor mijn café mensen op het plein bier drinken in groepen van soms wel zes man. Maar als ik er een tafel met stoelen bijzet, ben ik strafbaar. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge zijn afgestapt van de werkelijkheid en lijden aan een enorme tunnelvisie.”

Ook in Meierijstad

Ook in Meierijstad hebben een aantal ondernemers hun terrassen uitgestald en al dan niet met rood-wit lint ‘afgezet’. In eerste instantie was de bedoeling om ook consumpties te serveren maar op straffe van een boete van € 4.000,- heeft men daar toch maar vanaf gezien.

Personeel Pilz & Grillz tevergeefs wachtend op klanten
Bij café D’n Brouwer is met rood-wit lint aangegeven dat het terras toch niet open mag
Ook bij ‘Vlas & Graan Koffie’ markeren rood-witte linten het terras

 

Reacties