Tellen van briefstemmen ‘verloopt soepel’

Foto: DM van Hellesem

Het tellen van de briefstemmen lijkt in onze gemeente soepel te verlopen. Vanochtend begon men met het tellen van de stembiljetten die op de post gedaan zijn door 70-plussers. Ook de stemmen die maandag en dinsdag vervroegd zijn uitgebracht bij een beperkt aantal stemlokalen worden geteld.

In totaal zijn er 12.107 kiezers die een briefstempakket hebben ontvangen. Maandagochtend had de gemeente 5327 stembiljetten van deze groep kiezers binnen (44% van de stemgerechtigden van 70 jaar en ouder) .

De uitslag van deze telling wordt vandaag pas na 21.00 uur bekend gemaakt, aldus burgemeester Kees van Rooij.

Een aanzienlijk deel van de briefstemmen die eerst ongeldig waren verklaard kunnen nu toch meegeteld worden. Demissionair minister Kajsa Ollongren paste maandag de procedure aan voor het tellen van de briefstemmen. Daardoor kunnen enveloppen waarin zowel een geldige stempas als een stembiljet zit, toch meegeteld worden. Eigenlijk was het de bedoeling dat het stembiljet in een aparte envelop zat. Die moest vervolgens samen met de stempas in een retourenvelop naar het briefstembureau opgestuurd worden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen