Vannacht gaat de zomertijd weer in

Foto: meierijstad.nieuws.nl

In de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 maart, gaat de zomertijd in. Om 02.00 uur gaat de klok een uur vooruit. Dat betekent een uurtje minder slaap. En ook dat het vanaf zondag ’s ochtends wat later licht wordt en ’s avonds wat later donker.

Zomertijd

Door het verschuiven van de tijd, dat in alle lidstaten van de Europese Unie gebeurt, is het ’s avonds langer licht. Doel is onder meer om met het extra daglicht energie te besparen. De maatregel werd in Nederland voor het eerst ingesteld in 1916. Over 218 dagen, op 31 oktober 2021, gaat de wintertijd weer in. Dan wordt de klok weer een uur teruggezet.

Handig ezelsbruggetje

Een handig ezelsbruggetje om te onthouden wanneer de klok vooruit gezet moet worden: “In het Voorjaar de klok Vooruit zetten”. Vooral het uurtje langer licht in de avond is voor veel mensen prettig. Alle landen in de Europese Unie laten sinds 2002 de zomertijd in het laatste weekeinde van maart ingaan. Wereldwijd verzetten ongeveer zeventig landen twee keer per jaar de klok.

Reacties