Heb je geldzorgen. Schakel op tijd hulp in!

Foto: Terwindt Beschermingsbewind

Zullen er na deze crisis meer mensen in de schulden komen? Frank Terwindt en Lotte Broeren vrezen van wel. Zij trekken daarom als beschermingsbewindvoerder al aan de bel: ‘Voorkom erger. Schakel op tijd hulp in.’

Een schuld. Veel mensen schamen zich daar nog altijd voor. Want hoe hebben ze het toch zo ver kunnen laten komen? Frank Terwindt weet intussen dat het niet zo moeilijk is om in de schulden te raken: “Je raakt je baan of relatie kwijt. Zit even niet zo lekker in je vel. De huur kun je deze maand niet betalen. Volgende maand ook niet. De aanmaning moffel je weg bij het oud papier. En voor je het weet, zie je geen uitweg meer.”

Frank: “We leven in een strafcultuur. Als je je rekening niet betaalt – en dat kan ook uit onmacht zijn of door een misverstand – loopt je schuld snel op. Vijfhonderd euro wordt duizend euro. Wordt vijftienhonderd euro. En voor je het weet, zit je klem. Wij veroordelen niet. Ieder heeft een eigen verhaal. En voor dat verhaal zou je je niet hoeven te schamen. We hebben allemaal wel ons litteken of onze zorgen, toch? Wij kijken naar hoe we samen uit die situatie komen. In een fijne sfeer. Zodat je weer door kunt met je leven.”

‘Die zucht. Die raakt me’

Frank is beschermingsbewindvoerder. Dat is bepaald geen sexy naam voor een beroep dat zo dicht bij de mensen staat. Dat weet hij. De naam is te ‘ambtelijk’. Te afstandelijk. Het is ook nog eens geen naam die helemaal ‘schoon’ is. Tot 2014 was het namelijk een vrij beroep. Met als gevolg dat er soms misbruik gemaakt werd van het recht om het geld van anderen te beheren. Dat is intussen gelukkig wel anders. Een beschermingsbewindvoerder legt niet alleen verantwoording af aan zijn cliënten, maar ook aan de rechtbank.

Vorstenboschenaar Terwindt komt uit het bedrijfsleven. Hij was de financiële man bij verschillende grote bedrijven. Totdat hij, halfweg vijftig, besloot om zijn kennis in te gaan zetten voor de maatschappij. “Weet je wat ik altijd het mooiste moment vind. Als ik mensen heb verteld dat ze voortaan geen financiële post of mail meer krijgen. Dat er geen deurwaarders meer aan de deur komen. Dat wij dat op ons nemen. De zucht die daar dan op volgt. Die raakt me. Nog iedere keer.”

‘Wij houden het huishoudboekje bij’

Wat doet een beschermingsbewindvoerder? Lotte Broeren heeft een opleiding in de zorg achter de rug, werkte in de HR en maakte vorig jaar een carrièreswitch naar het kantoor van Terwindt. Zij vertelt: “Wij beheren de ‘portemonnee’ van mensen. Wij zorgen dat de vaste lasten worden betaald, maken het ‘leefgeld’ over – het geld waar mensen van mogen leven – en hebben de contacten met alle schuldeisers. Wij brengen rust. Wij trekken een plan. En we zorgen dat mensen weer perspectief hebben.”

Afhankelijk van de hoogte van de schuld zijn de meeste mensen na 3 jaar weer vrij van schulden. De meeste kunnen zich daarna zelf redden, zonder hulp van derden. Daar worden ze door Frank, Lotte en collega’s op voorbereid.

‘Voor je het weet, zit je klem’

Het zijn niet alleen de mensen met problematische schulden waar de beschermingsbewindvoerders zich voor inzetten. Ook mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking en mensen met een vorm van dementie laten vaak hun huishoudboekje beheren door een externe partij.

Initiatief is meer bij de mensen komen te liggen

Dat Frank en Lotte juist nu de publiciteit zoeken, is niet zo verwonderlijk. Veel gemeentes hadden voorheen schuldhulpavonden: inloopavonden waar mensen terecht konden voor vragen. Door corona zijn die avonden er niet meer. Tegelijkertijd zitten we midden in een crisis, waarvan we de omvang en impact nog altijd niet kunnen overzien.

Het kantoor in Vorstenbosch, dat aangesloten is bij het landelijk opererende Zeker Financiële Dienstverlening, slaat daarom zelf nu mee op de trom. Bij de mensen zelf, maar ook bij bedrijfsleven. Lotte: “Ik heb op een afdeling HR gewerkt. Daar kreeg ik wel eens een loonbeslag: een schuldeiser die beslag legt op het loon van een collega. Daar deed ik dan niks mee. Wist ik veel. Terwijl je als baas dat signaal kunt gebruiken om het onderwerp ‘geldzorgen’ bij die collega aan te snijden. Het is namelijk fijner om via budgetbeheer je schulden op vrijwillige basis te gaan aflossen dan wanneer je daartoe wordt verplicht via de rechtbank.”

Trap op de rem. Trek aan de bel.

Het is de belangrijkste les die Lotte heeft geleerd in de anderhalf jaar dat ze beschermingsbewindvoerder is: trap op de rem, trek aan de bel. “Heb je schulden? Echt: je bent niet de enige. Zet die schaamte opzij. Loop daar niet voor weg. Schakel hulp in. Wij zijn hier met zevenen om je te helpen. Er is altijd wel iemand met wie het klikt. Altijd wel iemand met wie je jouw schuldprobleem op gaat lossen.”

 

Reacties