Join us en T-Mobile Nederland bundelen krachten in strijd tegen eenzaamheid onder jongeren

Margreet Hoekstra (T-Mobile), Jolanda van Gerwe (Join us) en Tisha van Lammeren (T-Mobile)
Margreet Hoekstra (T-Mobile), Jolanda van Gerwe (Join us) en Tisha van Lammeren (T-Mobile)
Foto: Anne van den Berg | Join us

Vandaag hebben stichting Join us en T-Mobile Nederland hun handtekening gezet onder een samenwerking voor minstens drie jaar. Join us zet zich in om eenzaamheid onder jongeren  te verminderen, door hen met elkaar in contact te brengen én sociaal sterker te maken. Door de expertise en ervaring van Join us op het gebied van eenzaamheid te combineren met de digitale kennis en het bereik van T-Mobile, verwachten de organisaties in de komende drie jaar minstens 50.000 jongeren te helpen om eenzaamheid achter zich te laten. De samenwerking tussen T-Mobile en Join us gaat vanaf 1 mei officieel in.

Beide organisaties vinden dat alle jongeren erbij horen en mee moeten kunnen doen. Eenzaamheid onder jongeren is een groeiend maatschappelijk probleem waar tot voor kort nog weinig over gesproken werd. In Nederland voelt 8 procent van de jongeren zich chronisch eenzaam [1]. In de huidige coronatijd, geeft zelf 81 procent van de jongeren aan meer eenzaam te zijn [2]. Jolanda van Gerwe, pedagoge en directeur bij Join Us: “Dat een grote telecomprovider als T-Mobile zich inzet om eenzaamheid onder jongeren aan te pakken, laat zien hoe dit onderwerp leeft in de maatschappij. Join us en T-Mobile vinden elkaar in de visie dat íedereen mee moet kunnen doen, erbij hoort en gezien mag worden. Mede door de crisis is er gelukkig al meer aandacht voor eenzame jongeren. Nu wij de krachten hebben gebundeld met T-Mobile, gaan we er samen voor zorgen dat die aandacht blijft en doen we er nog meer aan om eenzaamheid te verminderen.”

Een inclusieve samenleving

De samenwerking met Join us is onderdeel van het programma Digitale Inclusie, een van de vier Corporate Social Responsibility (CSR) programma’s van T-Mobile Nederland. T-Mobile ondersteunt Join us bij haar online programma en het bouwen van een online community. Honderden jongeren verspreid over Nederland, volgen het Join us programma nu fysiek in hun woonplaats. Online zijn zij nog niet met elkaar verbonden. T-Mobile gaat de kansen om online uit te breiden samen onderzoeken en aanpakken. Ook helpt de telecomprovider Join us met onder meer het optimaliseren van de websites en het opzetten en uitvoeren van online campagnes. Zo draagt T-mobile bij aan de ambitie van Join us om alle eenzame jongeren in Nederland te bereiken.

Vanuit T-Mobile zijn Tisha van Lammeren, directeur Consumentenmarkt en Margreet Hoekstra, directeur Juridische Zaken, Regelgeving en Public Affairs, als ambassadeurs van het programma Digitale Inclusie verbonden aan het project. Tisha van Lammeren: “Bij T-Mobile draait alles om verbinding. Wij helpen verbinding te maken via onze netwerken, met het uiteindelijke doel mensen écht met elkaar in contact te brengen. Maar we zijn meer dan een netwerk. We hebben ook een maatschappelijke rol en willen onze kennis en expertise inzetten om eenzaamheid tegen te gaan. Dat doen we nu samen met Join us.” Margreet Hoekstra vult aan: “Ons netwerk moet jongeren verbinden, zeker in tijden van corona  waardoor nog meer afstand is ontstaan. Daar zetten we ons bij T-Mobile graag extra voor in.”

Over Stichting Join us

Stichting Join us uit Veghel brengt eenzame jongeren tussen de 12 en 30 jaar in contact met andere jongeren en werkt met hen aan het vergroten van hun sociale redzaamheid. De stichting heeft fysieke groepen door het hele land en online groepen. Het doel is dat jongeren na hun deelname in staat zijn hun eigen netwerk op te bouwen en behouden.

[1] Dulmen, M.H. van & Goossens, L. (2013) Loneliness trajectories. Journal of Adolescence, 36(6), 1247- 1249.

[2] Welbevinden en leefstijl. (2021, 9 april). RIVM. https://www.rivm.nl/gedragsonderzoek/maatregelen-welbevinden/welbevinden-en-leefstijl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen