Spoorbrug in Veghel weer verbonden met het ‘Duits Lijntje’

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Het spoorwegemplacement tussen de overgangen Vorstenbosschweg en Middegaal in Veghel is al jarenlang een soort van ‘speeltuin’ voor een aantal vrijwilligers van Stichting Industrieel Erfgoed Meierij. Deze vrijwilligers hebben zich ten doel gesteld om een stukje oud Veghels spoor in ere te herstellen. Vandaag werd er weer een hoofdstuk afgerond. Samen met de voorzitter van SIEMei onthulde wethouder Coby van der Pas een informatiebord bij de onlangs gereedgekomen 60-jaar oude spoorbrug.

De spoorbrug uit 1961 die tot februari 2014 over de Zuid Willemsvaart lag, moest daar weg in verband met de verbreding van het kanaal. De laatste keer dat er daadwerkelijk een trein overheen is gereden was op 28 maart 2005.

Vanaf februari 2014 lag de brug achter het huidige museum van SIEMei op het terrein van de Noordkade in Veghel. Eind januari dit jaar werd deze, met de hulp van de vrijwilligers van SIEMei en de firma Gaffert uit Veghel, al verplaatst naar deze locatie.

SIEMei

Het verhaal van de vrijwilligers begon in 2014 toen bekend werd dat de oude spoorbrug over de Zuid-Willemsvaart daar weg moest. Dankzij allerlei inspanningen is het hen gelukt om deze te behouden. In eerste instantie dus achter het SIEMei museum op de Noordkade en nu dus op deze plek, het voormalige Duits Lijntje.

In 2015 startte men met de restauratie van de handbediende overweg en is men ook gestart met het opknappen van het terrein. Saillant detail is dat de oplevering van de overweg exact 5 jaar geleden plaatsvond. De ‘opening’ destijds werd verricht door toenmalig wethouder van de gemeente Veghel, Annemieke van de Ven.

In 2017 kwam SIEMei in het bezit van de Kraansik 252 en een Gbs goederenwagon. Vanaf dat moment kon men een stukje over het spoor rijden.

In 2018 is er ook nog een bollenwagon aan de collectie toegevoegd.

 SIEMei-Sik-252

Toekomst

Natuurlijk was het vandaag niet het ‘einde’ van het in ere herstellen van het spoorwegemplacement in Veghel. Een grote wens van SIEMei is om het stationsgebouw wat er vroeger gestaan heeft en waarvan de fundering nog aanwezig is, opnieuw te bouwen. Medewerking van de gemeente Meierijstad en financiën zullen nodig zijn om dit te bewerkstelligen.

Reacties