Sprookjesachtige natuur in betonnen silo

Foto: Margriet Cobben | De Compagnie

Licht door de bladeren. De takken van de boom verbonden met de grond, de bomen onder de grond verbonden via het schimmelnetwerk. Onzichtbaar. Verbindingen in de natuur, tussen mensen en de natuur. Bart Ensing haalt deze natuur naar binnen in de betonnen Wiebenga silo aan de Noordkade.

Hij maakt het werk ter plekke en vanaf 13 juni is het publiek welkom bij de opbouw. Schemerwerelden is van 20 juni tot en met 15 augustus te zien.

Kunst met en in de natuur

Ensing maakt kunst met en in de natuur. Hij begon met sculpturen van in de natuur gevonden hout, organisch vormgegeven. Maar sinds enige jaren maakt hij ook installaties, vaak buiten, in de natuur. Bijvoorbeeld honderden draden in bomen. Een intrigerend, meditatief beeld dat mensen anders naar bomen laat kijken. Als hij er licht aan toevoegt wordt het sprookjesachtig. Het industriële erfgoed van de Wiebenga silo is niet de eerste plek waar je aan natuur denkt. Ensing haalt hangt bomen en takken op, spant wortel- en schimmeldraden en creëert zo een bijzondere ervaring.

Licht en schaduw

Ensing maakt zichtbaar wat onzichtbaar is, relaties die we niet zien, of die er misschien ook helemaal niet zijn? Schimmels die verbindingen leggen, die tekeningen maken in sculpturen. Figuren die opdoemen uit de schaduw. Hij gebruikt de hoogte van de silo’s, het donker, speelt met licht en schaduw. Het werk moet ter plekke ontstaan, locatie-specifiek. Het is deels groot en tijdelijk, maar ook klein en poëtisch, voor op de kast of aan de muur. Opgediend met een vleugje humor.

Expositie

De Wiebenga silo is onderdeel van het CHV-complex op de Noordkade te Veghel. De tentoonstelling is te zien van 20 juni tot en met 15 augustus. Openingstijd: dinsdag t/m zaterdag van 11.00 – 17.00 uur, zondag van 14.00 – 17.00 uur

Reacties

Cookieinstellingen